Gazpacho - na iberyjskie upały i nie tylko

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2022 08:22
Zupy serwowane na zimno to najlepsze danie na upalne dni. Na Bałkanach jada się tarator, w Polsce - chłodnik. Hiszpanie zaś rozkoszują się pomidorowym gazpacho. Sprawdzimy, czy ta zupa pasuje też do polskiego lata.
Pomidorowy chłodnik to znakomity pomysł na upalne dni
Pomidorowy chłodnik to znakomity pomysł na upalne dni Foto: Karpenkov Denis/Shutterstock

Hiszpańskie gazpacho podaje się na zimno, a przygotowuje z surowych pomidorów, papryk i ogórków. Nie da się ukryć, że to właśnie lato jest najlepszą porą roku na przygotowanie tej potrawy. Liczne odmiany pomidorów dojrzewających w słońcu świetnie nadają się do tej zupy. Czuć w niej smak lata, a do tego idealnie chłodzi nas w upalne dni. 

Kulinarne opowieści snują historię tej zupy od czasów średniowiecznych, gdy Maurowie panowali na Półwyspie Iberyjskim. Trzeba jednak pamiętać, że w owych czasach pomidorów i papryki w Hiszpanii nie było. Mówi się, że zupa Maurów opierała się na miąższu chleba, czosnku, oliwie z oliwek, occie winnym, soli i wodzie. Są też tacy, którzy historię gazpacho wywodzą z Rzymu, gdyż to tam królowała tradycja jedzenie chleba moczonego w oliwie. 

Dodatkowe składniki, które dziś są bazą gazpacho, dołączyły trochę później. Początkowo gazpacho było daniem biedoty, hiszpańskich robotników, z czasem zaczęło pojawiać się na stołach miłośników ciekawych smaków z całej Europy.

W każdym hiszpańskim domu smak gazpacho może być inny. Jedni wciąż dodają chleb, inni całkowicie z niego zrezygnowali, niektóre gospodynie obierają pomidory ze skórki i pozbawiają pestek, inne przeciwnie. Zdarza się, że do gazpacho dodawane jest mięso, a nawet arbuz czy wiśnie.

Sprawdź także:

***

Na audycję z cyklu "Nie na-żarty" w sobotę (11.06) o godzinie 17.05 zaprasza Mateusz Kulik.

pj

Zobacz więcej na temat: Czwórka Hiszpania jedzenie
Czytaj także

Kulinarna Hiszpania - co do zjedzenia i obejrzenia?

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2021 09:45
Po Włoszech, Portugalii i Stambule Bartek Kieżun wyruszył w podróż do Hiszpanii, by przywieźć z niej to, co najpyszniejsze w kraju wiecznej sjesty i południowego słońca. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Chili con carne. Sycący garnek prosto z Meksyku

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2022 13:40
Chili con carne można porównać do polskiego bigosu - to danie robi się w każdym meksykańskim domu i w każdym smakuje trochę inaczej.
rozwiń zwiń