"Hiszpania do zjedzenia" to połączenie książki kulinarnej z subiektywnym przewodnikiem po nieoczywistych zakątkach kraju. Kieżun zabiera nas w podróż, która niekoniecznie skończy się w kuchni, bo książkę można smakować na wiele sposobów. Ta publikacja to ciekawe przepisy, wciągające opowieści z podróży i fascynujący rozmówcy, którzy oprowadzają po swoim kraju, ale też przepiękne fotografie.
15:39 Czwórka/Pierwsze Słyszę "Hiszpania do zjedzenia" 15.11.2021.mp3 Dziennikarz kulinarny Bartek Kieżun opowiada o książce "Hiszpania do zjedzenia" (Pierwsze Słyszę/Czwórka
- Ponieważ zeszły rok wyglądał nieco inaczej niż wcześniej, do Hiszpanii latałem kiedy mogłem. Byłem tam latem, jesienią i wiosną - tylko zima mnie ominęła, bo wtedy skutki lockdownu były najdotkliwsze - mówi Bartek Kieżun. - Logistycznie, był to duży wyczyn, jednak udało mi się zebrać materiały do książki. Oprócz wspólnych tradycji, kuchnia hiszpańska, to również kuchnia regionalna. Przemierzałem więc Hiszpanię, żeby dotrzeć wszędzie tam gdzie karmią inaczej.
Paryskie historie, jakich nie znacie
Zobacz także:
W Hiszpanii, tak jak i we Włoszech, przywiązanie do regionalności jest mocne i każdy region ma potrawę, z której jest szczególnie dumny. Jednak są także dania, które można znaleźć w każdym regionie choćby patatas bravas, czyli chrupiące ziemniaki, podawane z pikantnym sosem pomidorowo-paprykowym, lub tortillas de patatas, czyli tortilla z ziemniaków.
- Być może to dla nas zaskakujące, ale w Hiszpanii popularne są ziemniaki, a to za sprawą Krzysztofa Kolumba. Hiszpania była pierwszym portem, w którym ziemniaki wylądowały z jego podróży do Ameryki - opowiada gość audycji. - Przez długie lata, tak jak u nas, się nie przyjęły, ale teraz kuchnia hiszpańska jest oparta o wieprzowinę, ziemniaki, oliwę z oliwek i owoce morza. Z jednej strony nam Polakom bliska, z drugiej strony odległa, bo śródziemnomorska z arabskimi korzeniami i rzymskimi wpływami.
Źr. Youtube/Ponche segoviano/ UN MARAVILLOSO DULCE TRADICIONAL
Jak zapewnia autor książki "Hiszpania do zjedzenia", hiszpańskie przepisy są proste do wykonania, a większość niezbędnych produktów można znaleźć w polskich sklepach. Szczególną uwagę zwraca na słodką część swojej książki, a w niej przepis na ponche segoviano. - To jest absolutna perwersja dla podniebienia. To ciasto wygląda jak coś, co miałoby kosztować fortunę, okazuje się jednak, że cena jest przystępna, a przepis dość prosty - opowiada. - Połączenie czterech składników: lekkiego biszkoptu, kremu cukierniczego, masy marcepanowej, oraz specjalnie uzyskiwanej skorupki skarmelizowanego cukru, tworzą niezapomnianą kompozycję smakową. Nawet w pochmurny dzień jedząc to ciastko buzia się śmieje. Gorąco namawiam, żeby spróbować.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Bartek Kieżun (dziennikarz kulinarny, autor książki "Hiszpania do zjedzenia")
Data emisji: 15.11.2021
Godzina emisji: 08.15
aw/pj