Badania nad nową formułą pozyskiwania diamentów prowadzili m.in. naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu oraz Dan Frost z Bayerisches Geoinstitut w Niemczech. Okazało się, że smarowidło to zawiera dużo węgla i poddane działaniu bardzo wysokiego ciśnienia, zamienia się w kamienie szlachetne.
Amerykański klasyk: peanut butter and jelly sandwich
Jako pierwsi masłem orzechowym delektowali się przedstawiciele kultur prekolumbijskich, którzy na jego bazie przygotowywali różnego rodzaju sosy. Dziś Amerykanie zajadają się "peanut butter and jelly sandwich" - kanapką z chleba z masłem orzechowym i dżemem. - Lekko słone masło w połączeniu ze słodkim dżemem właściwie z każdego owocu i pieczywo - to jest danie proste i smaczne, czyli takie, które kochają Amerykanie - opowiada szef kuchni Bartek Kochman. - Ważne jest też to, żeby kanapka była zrobiona na białym pieczywie, koniecznie stostowanym i ciepłym, bo wyższa temperatura współgra z masłem i sprawia, że nasze kubki smakowe inaczej odbierają ten smak.
Kanapka "serialowa"
"Peanut butter and jelly sandwich" to przekąska, która może kojarzyć się z domem rodzinnym. - Dziś dla mieszkańców Stanów Zjednoczonych to zdecydowanie "comfort food", choć nie zawsze tak było. Na samym początku bowiem masło orzechowe było produktem z górnej półki. Potem jego cena spadała i produkt stał się ogólnodostępny - wyjaśnia rozmówca Mateusza Kulika. - "Peanut butter and jelly sandwich" doczekała się swojego muzeum i swojego święta, które obchodzone jest 2 kwietnia. Wtedy to w miasteczku Highland w stanie Illinois odbywa się festiwal tej kanapki. O popularności tego dania świadczy też to, jak często pojawia się w amerykańskich serialach.
14:33 CZWÓRKA NNZ - maslo orzechowe 22.10.2022.mp3 Jak przygotować "peanut butter and jelly sandwich"? (Nie na-żarty/Czwórka)
Zobacz także:
Jak przygotować w domu masło orzechowe?
Samo masło orzechowe jest bardzo proste do przygotowania. Wystarczy blender i orzechy. Nie musimy się ograniczać do orzechów ziemnych - możemy dodać np. orzechy włoskie, aromat waniliowy. Orzeszki wystarczy uprażyć lekko na patelni, tak, by odrobinę się zarumieniły. Pamiętajmy, aby ich nie przypalić, bo staną się gorzkie. - Przyrumienione orzechy wrzucamy do miski i dodajemy łyżkę oleju i nasze ulubione przyprawy - w moim wypadku cynamon. Blendujemy wszystko na gładką masę i gotowe - tłumaczyła w Polskim Radiu Gaja Kuroń.
zdjęcie ilustracyjne
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Bartek Kochman (szef kuchni)
Data emisji: 22.10.2022
Godzina emisji: 17.15
kul/kor