Jeśli na etykiecie produktu pojawiają się: cukier biały, syrop glukozowo-fruktozowy, acesulfam K, aspartam to proponuję zrezygnować z zakupów Julita Bator
Jak dotąd gość Czwórki radziła, jak unikać szkodliwej żywności i jak zdrowo się odżywiać bez wydawania wielkich pieniędzy. W najnowszej książce dzieli się przepisami na przekąski o wysokiej zawartości białka, błonnika oraz węglowodanów złożonych. - Impulsem do eksperymentowania z potrawami proteinowymi był mój mąż, który stwierdził, że kiedy jest w pracy, to nie ma co jeść. Przygotowałam zestaw posiłków o dobrej konsystencji, które można łatwo zamrozić i łatwo wziąć na wynos - wyjaśnia Bator.
Autorka książki tłumaczy także, dlaczego ksylitol w paście do zębów jest bezpieczny, a w posiłkach może zaszkodzić i kiedy stosować odżywkę białkową.
Miód, suszone daktyle, syrop klonowy, stewia świetnie zastępują cukier i nadają się i do wypieków, i do herbaty Julita Bator
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzący: Kamil Jasieński
Gość: Julita Bator (autorka książki "Zamień chemię na energię. Zdrowie i siła na wynos")
Data emisji: 8.08.2018
Godzina emisji: 8.27
kul/ac