Grill u Filipa Chajzera. Kiełbasa to nie wszystko

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2015 15:20
- W grillowaniu, tak jak w modzie, obowiązują trendy - mówi szefowa kuchni Adrianna Marczewska. I tłumaczy, że kiedyś obowiązywała pierś z kurczaka, dziś zajadamy się kaszanką z warzywami.
Audio
  • Filip Chajzer testuje przepisy na najlepsze dania z grilla (Czwórka/Piętek, piąteczek, piątunio)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Glow Images/East News

- Grillujemy nie tylko smętną cukinię i bakłażana, ale bawimy się też burakami i szparagami - opowiada gość Czwórki.

Coraz chętniej sięgamy po produkty sezonowe. - Zacznijmy wreszcie doceniać grzyby - namawia Adrianna Marczewska. - Grillowany boczniak królewski albo borowik smakuje wyśmienicie.

Rozmówczyni Filipa Chajzera tłumaczyła też, dlaczego choć raz w życiu warto spróbować diety wegetariańskiej, radziła, jak najlepiej przyrządzić rybę z grilla i podała przepis na mistrzowskie tzatziki.

***

Tytuł audycji: Piątek, piąteczek, piątunio

Prowadzi: Filip Chajzer

Gość: Adrianna Marczewska (szef kuchni, prowadząca program "Ślinotok")

Data emisji: 1.05.2015

Godzina emisji: 17.00

kul/tj

Czytaj także

Grilluj bez dymu

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2013 15:40
W tym roku pogoda postanowiła zagrać na nosie tym, którzy chcieli długi majowy weekend spędzić w plenerze. Deszcz, wiatr, gdzieniegdzie grad i ziąb skutecznie zniechęciły do wypoczynku na zielonej trawce. Ale nie do grillowania czyli ulubionej rozrywki statystycznego Polaka.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Hummus najlepszym sposobem na rozpoczęcie wizyty w Izraelu

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2013 16:30
Ostatnio robi furorę, nie tylko wśród wegetarian i wegan. Hummus podobno pochodzi z Libanu, ale jest także popularną potrawą w kuchniach: arabskiej, kaukaskiej i żydowskiej.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Oleoturystyka - na tropie dobrej oliwy

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2014 16:50
- Oliwę się próbuje, a nie kupuje po opakowaniu - przestrzega kucharz. - Smak testujemy, siorbiąc. Jeśli poczujemy w gardle drapanie, mamy do czynienia z oliwą najwyższej jakości.
rozwiń zwiń