Amerykańscy naukowcy udowodnili, że kapusta słyszy jak jej sąsiad pożerany jest przez owady. - To oznacza, że rośliny mają bardzo skomplikowany mechanizm odczuwani stresów i bodźców z środowiska - mówił w Czwórce Stanisław Karpiński, biotechnolog. Zatem co wrażliwsze jednostki, chcące oszczędzić cierpienia roślinom i zwierzętom znajdują się w impasie.
Nie popadajmy jednak w skrajności. Zdaniem wegetarian dużo bardziej humanitarne i zdrowsze jest odżywianie się roślinami. - Największe badania żywieniowe pokazują, że wegetarianie rzadziej zapadają na choroby serca, cukrzycę typu drugiego, nowotwory, statystycznie żyją dłużej - tłumaczył w "Audycji nr 1" Cezary Wyszyński z fundacji Viva!, która zajmuje się walką o poprawę losu zwierząt i zaznaczył, że świnie, kury, czy krowy, których mięso przeznaczone jest na handel, często są potwornie traktowane. - Maciory są zamykane w tzw. kojcach porodowych, w których nawet nie mogą się obrócić - obrazował pracownik fundacji.
Zobacz także Maja Sablewska: Mięso może zabić w ciągu 10 lat <<<
Mięsożerców jednak te argumenty nie przekonują. Twierdzą oni, że w mięsie występuje np. witamina B12, która jest istotna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jej niedobór powoduje miedzy innymi anemię. Zdaniem miłośników schabowego, gdyby organizm nie potrzebował tej witaminy, to człowiek nie musiałby jeść mięsa. Jednak natura sama podpowiada, co należy wybrać.
Czytaj także: Dieta wegetariańska zabija psy i koty <<<
Fast food z porządnym hamburgerem, czy vega bar? Wybór, należy konsumentów. O plusach i minusach wegetarianizmu i mięsożerstwa posłuchacie w nagraniu "Adudycji nr 1". Zapraszamy!
(pkur/kd)