Jak tłumaczyli goście Kuby Marcinowicza prawdziwy, klasyczny polski obiad niekoniecznie oznaczać musi schabowego z ziemniakami i mizerią. - Chcemy przekonać ludzi do jedzenia kaszy - mówił Grzegorz Targosz. - Kiedyś Polacy spożywali jej średnio nawet do 12 kilogramów miesięcznie, dziś - ok. 14 dag.
Tymczasem kasza to bomba witaminowa, pełna składników odżywczych. - Do tego może być pyszna, wcale nie musi być "rozwodnioną breją" - mówili goście Czwórki i zdradzali sposoby na ugotowanie kaszy m.in. na sypko. - Wystarczy pamiętać o dwóch czynnikach: ilości kaszy w stosunku do ilości wody i o czasie gotowania - mówił Targosz.
Blogerzy tłumaczyli też, jak doceniają podejście kobiet do kulinariów, a także opowiadali o swojej książce "Kipi kasza", w której zaproponowali potrawy z kaszy w aż 105 odsłonach, m.in. "Kushi", czyli sushi z kaszy.
***
Tytuł audycji: POT
Prowadzi: Kuba Marcinowicz
Goście: Paweł Łukasik oraz Grzegorz Targosz (autorzy bloga gotowaniezpasja.pl i książki "Kipi kasza")
Data emisji: 17.05.2015
Godzina emisji: 14.00
kdag