Choć tradycyjna studencka kuchnia to najczęściej zupka z proszku, pizza i kanapki, nie musi tak być. W programie sprawdziliśmy, jakie musisz mieć produkty, by ugotować zupę pomidorową czy rosół. Dowiedzieliśmy się, jak zrobić w tym samym czasie kotlety, obrać i ugotować ziemniaki i skroić warzywa na surówkę.
Gościem Czwórki była Daria Ładocha, czyli blogerka znana jako Mamałyga, która przekonywała, że pierwszym krokiem do zdobywania kulinarnych umiejętności jest zastanowienie się nad własnymi preferencjami. - Ważne jest, by dieta była świadoma, a nie wyłącznie "odchudzająca", czy tylko "zdrowa" - tłumaczyła Ładocha i zachęcała słuchaczy mówiąc, że ugotowanie warzyw zajmuje tyle samo czasu, co pójście do sklepu po pizzę.
Ekspertka zdradziła szczegóły dobrej kuchni, m.in. to, czy ziemniaki należy obierać, czy lepiej nie, dlaczego nie należy dodawać więcej niż kilku kropel oleju sezamowegio do dania i jak lepić pierogi. W audycji "Dajesz radę" podaliśmy Wam proste i sprawdzone patenty na szybką i zdrową kuchnię, w której każdy będzie umiał się odnaleźć.
***
Tytuł audycji: Dajesz radę
Prowadzi: Marta Hoppe
Gość: Daria Ładocha (blogerka znana jako Mamałyga)
Data emisji: 19.01.2015
Godzina emisji: 12.00
kd/fbi