Nie jesteśmy dziś w stanie określić dokładnie jadłospisu bardzo dawnych epok. – Dzięki badaniom archeologicznym wiemy jednak, że człowiek jadał przede wszystkim rośliny, czyli warzywa, owoce, orzechy, nasiona i grzyby. Dużą część diety stanowiło ponadto mięso zwierząt i ryb – mówiła dietetyczka Hanna Stolińska-Fiedorowicz.
Ekspertkę pytaliśmy ponadto o to, czy ludzie pierwotni stosowali podział na śniadanie, obiad i kolację, oraz jak wyglądały te posiłki. Zastanawialiśmy się też nad tym, czy w prehistoryczna dieta była zdrowa. W końcu średnia wieku wynosiła wówczas około 20 lat...
***
Autor materiału: Maciej Oswald
Gość: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyczka kliniczna z Instytutu Żywności i Żywienia)
Data emisji: 5.02.2016
Godzina emisji: 11.40
Materiał został wyemitowany w audycji "Nawiedzeni".
mc/kd