Historia pączka. Od słoniny aż po baterię słoneczną

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2016 13:50
W starożytności były nadziewane słoniną i podawane z mięsem. W XVI wieku zaczęto przyrządzać je na słodko. Klasyczny pączek ma około 350 kalorii i żeby go spalić, trzeba słuchać radia co najmniej 5 godzin.
Audio
  • Co można zrobić z pączka i jak spalić po nim kalorie? (Nawiedzeni/Czwórka)
W tłusty czwartek Polacy zjadają prawie 100 milionów pączków. Być może dlatego, że według tradycji gwarantuje to pomyślność
W tłusty czwartek Polacy zjadają prawie 100 milionów pączków. Być może dlatego, że według tradycji gwarantuje to pomyślnośćFoto: Pixabay/jarmoluk/dom. publiczna

Czytaj także
kucharka gotowanie 1200.jpg
Karina Zuchora. Jej miejsce jest w kuchni

- Polski pączek to kula, amerykański donat jest torusem - tłumaczy Kacper Kucięba z Koła Naukowego Matematyki Stosowanej SGH. - Z kuli nie zrobimy torusa, za to z torusa można stworzyć... kubek do kawy.

Przewodnicząca Studenckiego Koła Naukowego Dietetyków, Ada Szczepaniak, tłumaczy od czego zależy kaloryczność pączka i co nalezy robić, by go spalić. Aleksander Urbaniak z Wydziału Fizyki Politechniki Warszawskiej zdradza zaś, jak z pączka zrobić... baterię słoneczną.  

***

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Przygotował: Kaja Zemła

Data emisji: 04.02.2016

Godzina emisji: 11.10

Materiał został wyemitowany w audycji "Nawiedzeni".

kul/mc

Czytaj także

Ostra jazda, czyli... Dzień Pikantnych Potraw!

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2016 16:45
W Dniu Pikantnych Potraw sprawdziliśmy, dlaczego właściwie papryka jest ostra i jak złagodzić uczucie palenia w ustach, gdy zjedliśmy coś mocno doprawionego.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Zima bez śniegu? Cierpią narciarze i rolnicy

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2016 13:00
Po kilku mroźnych i śnieżnych dniach w całej Polsce zaczęła się odwilż. - Cierpią na tym nie tylko fani białego szaleństwa, ale także rolnicy - tłumaczy ekspert.
rozwiń zwiń