Gluten, czyli mieszanka białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występuje m.in. w ziarnach przenicy i jęczmienia. Szacuje się, że 1 proc. osób w populacji europejskiej choruje na celiakię, czyli nie toleruje glutenu. - Celiakia powoduje zanik kosmków jelitowych, przez co nasze jelita stają się płaskie, co upośledza wchłanianie składników odżywczych. Przed laty jej objawy były podobne do objawów niedożywienia, dziś typowych przypadków jest coraz mniej. Pojawiają się za to atypowe, charakteryzujące się choćby bólem głowy, aftami - mówiła Anna Wojtasik z Instytutu Żywności i Żywienia.
Co powoduje tę chorobę? Skłonności genetyczne i gluten w diecie. - Warto zrobić badania, które określą czy chorujemy, ale także, czy mamy predyspozycje, by zachorować - przekonywała ekspertka. W programie mówiła także o tym, jak wyglądają testy na celiakię i tłumaczyła, jak wygląda dieta chorych.
***
Tytuł audycji: "Nawiedzeni"
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Gość: Anna Wojtasik (Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie)
Data emisji: 11.01.2015
Godzina emisji: 11.30
kd/pj