Mięso z probówki - jedzenie przyszłości?

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2015 11:00
W audycji sprawdzimy, czy da się zrobić hamburgera w laboratorium. Okazuje się, że badania w tej dziedzinie są już zaawansowane!
Syntetyczna żywność może być odpowiedzią na problem głodu i zmniejszających się zasobów jedzenia
Syntetyczna żywność może być odpowiedzią na problem głodu i zmniejszających się zasobów jedzeniaFoto: Glow Images/East News

Naukowcy, którzy pojawią się w naszym studiu, zdradzą, co już udało się wyhodować w laboratorium i nad czym obecnie pracują badacze. A w Instytucie Żywności i Żywienia sprawdzimy, czy takie jedzenie jest zdrowe i smaczne i czy produkty syntetyczne mają te same właściwości co naturalne.

***

Na audycję "Nawiedzeni" zapraszamy we wtorek (22.09) w godz. 9.00-10.00. Program poprowadzi Patryk Kuniszewicz.

mg/fbi

Czytaj także

Na SGGW wyhodowano mini kiwi. Świetnie sprawdza się jako przekąska

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2014 10:52
- Mini kiwi jest prawdopodobnie znane wszystkim działkowcom i właścicielom przydomowych ogrodów, bo często jest używane jako roślina ozdobna. Natomiast dotychczas nikt w Polsce nie uprawiał go na plantacjach, jako rośliny czysto sadowniczej - mówił w Czwórce dr hab. Piotr Latocha z Wydziału Ogrodnictwa SGGW.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Prawdy i mity: czy lody odchudzają?

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2015 19:50
Sprawdzimy, czy rzeczywiście lody dostarczą nam mniej kalorii, niż nasz organizm zużyje energii na ich strawienie i ogrzanie się.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Sól - nasz przyjaciel czy wróg?

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2015 09:00
Chlorek sodu, czyli znana wszystkim sól, jest częścią ludzkiego organizmu. Niestety spożyty w nadmiarze podnosi ciśnienie i prowadzi do chorób serca.
rozwiń zwiń