Zdrowe i pyszne batoniki od Jamiego Olivera
Ze względu na jej delikatną goryczkę i charakterystyczny smak nie wszyscy za nią przepadają. Wystarczy jednak podejść do niej nieco inaczej, by goryczka zniknęła bezpowrotnie.
- Moim domowym pomysłem na brukselkę jest upieczenie jej z oliwą oraz gęstym sosem sojowym i rybnym - mówiła w audycji restauratorka i krytyk kulinarny Agnieszka Kręglicka. Okazało się także, że najważniejsze, co należy wiedzieć o brukselce, to to, że im dlużej ją gotujemy, tym gorzej ona smakuje. Ugotowana al dente, czyli lekko surowa i chrupiąca, nie będzie wcale gorzka, a nawet lekko słodka.
W programie Marta Gessler tłumaczyła, dlaczego warto potraktować brukselkę jak kapustę i nie bać się jedzenia jej na surowo. Mówiliśmy także, dlaczego w ogóle warto brukselkę włączyć do codziennego menu.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marta Gessler (restauratorka), Agnieszka Kręglicka (restauratorka, krytyk kulinarny)
Data emisji: 24.02.2016
Godzina emisji: 11.18
kd/iwo