Jak powstają mrożonki i czy są zdrowe?

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2016 11:41
Co można mrozić, w jakiej temperaturze, czym grozi zamrażanie rozmrożonego jedzenia? O tym w "Nawiedzonych".
Czy rozmrożone warzywa zawierają taką samą dawkę witamin, jak świeże?
Czy rozmrożone warzywa zawierają taką samą dawkę witamin, jak świeże?Foto: Glow Images/East News

W audycji jak zwykle zaprosimy Was na dużą dawkę naukowych ciekawostek. Dowiemy się także m.in., na ile sposobów możemy przestawić litery w wyrazie "karafka", sprawdzimy dlaczego chipsy paraliżują ludzki ośrodek sytości.

A na "Ekspress naukowy" zaprosi Was reporter Czwórki Karol Pawłowicki.

***

Na audycję "Nawiedzeni" zapraszamy w piątek (29.04) w godz. 11.00-12.00. Program poprowadzi Patryk Kuniszewicz.

kd

Czytaj także

Rewolucja w kuchni. Jak pokochać brukselkę?

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2016 12:50
Pieczona brukselka z orzechami włoskimi, grzankami, plasterkami szynki parmeńskiej? Swoje pomysły na przygotowanie tego popularnego warzywa zdradziły Marta Gessler i Agnieszka Kręglicka.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak smacznie przyrządzić kaszę jaglaną?

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2016 14:34
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, ale nie każdemu odpowiada jej zapach i smak. Na szczęście jest sposób, żeby zminimalizować jej naturalną goryczkę.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Zdrowa żywność w szkołach. Coś się zmieniło?

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2016 17:56
Minęło już niemal dziewięć miesięcy odkąd z półek szkolnych sklepików zniknęły słodycze. Co się zmieniło przez ten czas?
rozwiń zwiń