Co jadają trenerzy?
Siedzisz całe dnie przy biurku? Pomoże ci "pozycja psa"
- Nasze posiłki są smaczne i zdrowe. Po prostu dobre. Bo to, że dbamy o dietę, nie oznacza, że jemy tylko "trawę" - przekonuje Kasia Bigos. - Jako twórcom poradnika zależało nam, żeby troska o to, co znajduje się na talerzu była nawykiem, a nie potrzebą danej chwili. Na przykład odchudzania - wyjaśnia.
W czasach społecznej izolacji, kiedy przez długi czas nie można było wychodzić z domu, wiele osób zarzuciło treningi i zaprzyjaźniło się... z lodówką. - Tutaj potrzebna jest motywacja. I silna wola. Przydadzą się także ćwiczenia online - mówi trenerka. - My radzimy, żeby jeden posiłek w ciągu dnia zastąpić koktajlem, czyli świeżą porcją warzyw i owoców, która smakuje nawet dzieciom.
W pierwszej części e-bookowego wydawnictwa trenerzy podają 29 przepisów na zdrowe i pełnowartościowe śniadania, przekąski oraz koktajle - z podaną kalorycznością oraz makroskładnikami.
Jedzenie funkcjonalne dla aktywnych
Bieganie poprawia odporność. "Rób to z głową"
- Osobom aktywnym fizycznie zależy na tym, żeby dostarczyć dużą ilość energii w jak najmniejszej objętości - wyjaśnia Andrzej Bogdał. - Zanim jednak ze szczegółami zaczniemy planować naszą dietę, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, jaki cel chcemy osiągnąć i jakimi środkami.
Istotnym elementem w tym procesie jest także wyliczenie podstawowej przemiany materii. - Chcemy uświadomić ludzi, ile energii potrzebuje ich organizm do tego, by prawidłowo funkcjonować. Osoby, które przechodzą na dietę 1500 kcal dziennie często nie są w stanie zgubić dodatkowych kilogramów. Bo paradoksem odchudzania się, jest nauka jedzenia. I tym także zajmujemy się w "Kuchni Trenerów" podsumowuje rozmówca Kariny Terzoni.
***
Tytuł audycji: Rozbiegani
Prowadzi: Karina Terzoni
Goście: Kasia Bigos, Andrzej Bogdał (trenerzy)
Data emisji: 22.05.2020
Godzina emisji: 9.15
kul/pj