- To najbardziej znane gruzińskie danie - przyznaje Keto Tawadze, Gruzinka mieszkająca w Polsce, szefowa kuchni w restauracji "Mała Gruzja". - Są różne rodzaje tej potrawy, w zależności od regionu - dodaje.
Słowo "Chaczapuri" oznacza dosłownie chleb z twarogiem. I to właśnie biały ser jest sekretem popularności tej potrawy. - Trzeba także dodać sera żółtego, np. goudę, albo mozarellę, gdyż placek wyłącznie z białym serem nie będzie wyglądał, ani smakował jak prawdziwe chaczapuri – zaznacza Tawadze.
Jak przygotować chaczapuri?
Chaczapuri imeretyńskie
Ciasto drożdżowe:
woda (lub mleko) – 0,75 szklanki
mąka – 2 szklanki
drożdże – 20 dag
1 łyżka roztopionego masła
sól
Farsz:
200 g sera mozarella/ gouda
200 g sera białego lub fety
1 jajko
Chaczapuri imeretyńskie
fot.Wikimedia.commons/Andrew Butko
Łączymy składniki na ciasto, wyrabiamy, w razie potrzeby dosypując mąki i dolewając wody.
Ciasto nakrywamy i odstawiamy na 30 minut.
Przygotowujemy farsz: ser ścieramy na tarce lub kroimy bardzo drobno. Mieszamy oba gatunki sera razem z jajkiem.
Ciasto dzielimy na 6 części i formujemy kulki. Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki.
Nakładamy farsz na placek i zamykamy jak w torebce, dobrze sklejając brzegi. Ciasto z nadzieniem wałkujemy jeszcze raz, formując placek wielkości naszej patelni.
Patelnię rozgrzewamy. Kładziemy chaczapuri i zmniejszamy ogień. Pieczemy z obu stron, aż się zarumieni.
Gotowe chaczapuri smarujemy masłem.
Smacznego!