Naleśniki przysmakiem w krainie lodu

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2014 18:00
- Jedzenie na Antarktyce determinuje oczywiście klimat. Monotonii uniknąć się nie da - mówi Małgorzata Korczak.
Audio
  • Rarytasem na Wyspie Króla Jerzego są wspaniałe ryby (Czwórka/Tędy po trendy)
Naleśniki to ulubiony przysmak śniadaniowy uczestników polskiej misji badawczej na Antarktyce
Naleśniki to ulubiony przysmak śniadaniowy uczestników polskiej misji badawczej na AntarktyceFoto: Glow Images

Polska Stacja Antarktyczna im. Henryka Arctowskiego znajduje się na Wyspie Króla Jerzego nieprzerwanie od 1977 roku. - Mamy ten komfort, że na miejscu gotuje dla nas kucharz, więc śniadania zawsze są na czas - przyznaje ze śmiechem Małgorzata Korczak. - W tych niezwykle trudnych klimatycznie warunkach jest jeden warunek: śniadanie zawsze musi być na ciepło.
Badacze najbardziej cenią sobie naleśniki. Lubią też oczywiście owsiankę, która jest niezwykle pożywna i dostarcza tak bardzo potrzebną na Antarktyce energię. - Są tutaj też przepyszne ryby. Najczęściej nototenie, a czasem udaje się też złowić szczękacza - zdradziła Korczak.
Zaopatrzenie stacji w produkty odbywa się raz do roku. Przypływa wówczas, po 40 dniach rejsu, statek z Polski. Na co dzień badaczom najbardziej brakuje świeżych warzyw i owoców.
***

Tytuł audycji: Tędy po trendy

Prowadzili: Aleksandra Jasińska i Kamil Jasieński

Gość: Małgorzata Korczak - uczestniczka polskiej misji badawczej na Antarktyce
Data emisji: 21.12.2014
Godzina emisji: 10.40
ac/mm

Czytaj także

Greckie śniadanie? Najczęściej w aucie!

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2014 11:00
Na spokojnie, bez pośpiechu i w rodzinnym gronie. Jeśli tak wyobrażaliście sobie typowe śniadanie w Grecji, jesteście w olbrzymim błędzie!
rozwiń zwiń
Czytaj także

Polskie smaki dla całej rodziny

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2014 13:59
W niedzielę rano odwiedzą nas Maciej Szaciłło i Karolina Szaciłło. Poszukamy trendów na polskie smaki.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kulinarne trendy, czyli moda dookoła stołu

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2014 11:20
Kiedyś Polacy zachwycali się kuchnią fusion i sushi. - Kulinarne trendy określają świadomość społeczeństw wysokorozwiniętych - uważa Agnieszką Wojtowicz-Jach
rozwiń zwiń