Nagłe odstawienie mięsa bez wprowadzenia roślinnych produktów białkowych może być szokiem dla naszego organizmu. - Dlatego na dietę wegetariańską należy przechodzić świadomie, czyli trochę się o niej dowiedzieć. Należy tę dietę urozmaicać, podstawą powinny być produkty zbożowe i rośliny strączkowe zawierające błonnik i białko, dodatkowo wprowadza się warzywa, owoce, sery, oliwy, orzechy - mówi Anna Zielińska z Fundacji Viva!
Ekspertka opowiada także o programie "Zostań wege na 30 dni", dzięki któremu można lepiej poznać tajniki wegetariańskiej diety i nauczyć się prawidłowego robienia zakupów. Zdradza też kilka smakowitych pomysłów na wege-dania.
***
Tytuł audycji: Dajesz radę
Prowadzi: Marta Hoppe
Materiał przygotowała: Beata Kwiatkowska
Gość: Anna Zielińska (Fundacja Viva!)
Data emisji: 11.01.2015
Godzina emisji: 12.00
mg/pj