Karolina i Maciej Szaciłło pokochali smaki kuchni regionalnej

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2014 11:45
"Swojsko. Karolina na tropie polskich smaków" to najnowsza książka Karoliny i Macieja Szaciłło. Obalają w niej kilka mitów o kuchni regionalnej.
Audio
  • Szukając przepisów do wykorzystania Karolina i Maciej Szaciłło przejechali ponad 2,5 tys. km (Czwórka/Tędy po trendy)
Polacy powracają do zamiłowania do tradycyjnej, polskiej kuchni. To wykorzystali Karolina i Maciej Szaciłło pisząc nową książkę
Polacy powracają do zamiłowania do tradycyjnej, polskiej kuchni. To wykorzystali Karolina i Maciej Szaciłło pisząc nową książkęFoto: Glow Images/East News

/

Autorzy tej pozycji przejechali ponad 2500 km w poszukiwaniu często zapomnianych albo znanych tylko regionalnie smaków. Była to podróż od gór po Podlasie. - Byliśmy mocno zaskoczeni, jak trudno czasem się dokopać do kuchni korzennej, tradycyjnej - przyznała Karolina.
Zamysłem autorów było podsycenie zainteresowania tym, co nasze, polskie, aby zachować pamięć o niektórych potrawach, ale też obalić pewne mity. - Za bardzo zachwycamy się obcymi wpływami, zapominając o tym, co mamy swojego. Poza tym często mówi się, że kuchnia polska jest ciężka, nieprzyjazna wegetarianom, a nie jest to zgodne z prawdą - dodał Maciej Szaciłło.
Jakie produkty szczególnie polecają Karolina i Maciej? Co ma wspólnego kapusta kiszona ze szlachtą - o tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Tędy po trendy
Prowadzili: Aleksandra Jasińska, Kamil Jasieński
Goście: Karolina i Maciej Szaciłło - autorzy książek kulinarnych
Data emisji: 23.11.2014
Godzina emisji: 9.00
ac/ag

Czytaj także

Ekologiczny streetart zawładnie ulicami miast?

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2014 10:00
- Ostatnio modny stał się mech, który streetartowcy wykorzystują jako "atrament" - przekonuje Konrad Jerin. - Wykorzystuje się go zamiast farb w sprayu do tworzenia graffiti.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jarmuż, pokrzywa, brukiew. Zapomniane przepisy kulinarne powracają do łask

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2014 12:00
Przepisy kulinarne i same składniki potraw składniki co jakiś czas przeżywają swoje odrodzenie. Pokrzywa, czy sok z brzozy, znane sprzed lat, znów stają się popularne. Zwłaszcza, że - by je dostać - wcale nie trzeba odwiedzać drogich restauracji. Wiele z takich produktów znaleźć można nawet w centrach miast, na przykład na drzewach owocowych.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Greckie śniadanie? Najczęściej w aucie!

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2014 11:00
Na spokojnie, bez pośpiechu i w rodzinnym gronie. Jeśli tak wyobrażaliście sobie typowe śniadanie w Grecji, jesteście w olbrzymim błędzie!
rozwiń zwiń