Jak mówi Jan Kuroń, co czwarta złotówka w polskiej rodzinie idzie na wyżywienie, dlatego warto mądrze wydawać te pieniądze. - Spryt w kuchni to odpowiednie planowanie posiłków, racjonalne zakupy, nienabieranie się na promocje i efektywne wykorzystywanie tego, co mamy w lodówce - mówi kucharz.
Radzi też, by jeść lokalnie i sezonowo. - Skoro mamy pewne rzeczy "pod nosem", to po co sprowadzać je z drugiego końca świata, generując spaliny? W dodatku importowane produkty dojrzewają w środkach transportu czy chłodniach i mają mniej wartości odżywczych - mówi Kuroń.
Zdradza też przepis na obiad, który można zrobić w pół godziny za 2 zł za porcję i mówi, czego nigdy nie wziąłby do ust.
***
Tytuł audycji: Audycja nr 1
Prowadzą: Mariusz Infulecki, Michał Migała
Gość: Jan Kuroń (kucharz, autor książki "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia")
Data emisji: 1.12.2015
Godzina emisji: 8.00
mg/kd