Balkonowe ogrody pośród betonu i asfaltu

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2016 17:59
Berlin czy Toronto to doskonałe miejsca do... uprawy owoców i warzyw oraz hodowli zwierząt. Tam tworzenie prywatnych mini ogrodów i farm jest w modzie. Czy podobnie jest w Polsce?
Audio
  • Jak założyć farmę na balkonie ( Dajesz radę/Czwórka)
Miejskie farmy i ogrody są w modzie
Miejskie farmy i ogrody są w modzieFoto: flick/ Cliffano Subagio

Łukasz Nowacki z Fundacji Transformacja swoją przygodę z miejskim ogrodnictwem zaczynał od wyhodowania pomidorów na balkonie. Powód był trywialny. - Chciałem odtworzyć smak pomidorówki, którą moja babcia gotowała - opowiadał. Liczył, że uzyska pożądany efekt tylko wtedy, gdy ugotuje zupę z własnych warzyw.

Początkującym ogrodnikom z blokowisk radzi jednak, by pierwsze balkonowe grządki obsiewali ziołami i warzywami liściastymi, ponieważ ich uprawa nie jest bardzo skomplikowana. - Te rośliny wytrzymują zmienne warunki i nie wymagają dużej opieki - zachęcał. Gość Czwórki odradzał też tworzenie własnych poletek w oparciu o sadzonki zakupione w supermarketach. - One są nieodpowiednie do takich upraw - zaznaczył, dodając, że sadzonki ze sprawdzonych sklepów ogrodniczych mają szansę rozkwitnąć w balkonowych warunkach.

Łukasz Nowacki tłumaczył też, jakie doniczki najlepiej sprawdzają się w miejskim ogrodnictwie. Ekspert zdradził również, jak zrobić bezwonny kompostownik. Mówił też, jaką muzykę lubią rośliny. Zapraszamy do wysłuchania audycji.

***

Tytuł audycji: "Dajesz radę"

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Łukasz Nowacki (Fundacja Transformacja)

Data emisji: 19.08.2016

Godzina emisji: 14.10

pkur/pj

Czytaj także

Dzień Wegetarianina - jak odstawić mięso?

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2016 14:40
Etyczny, ekologiczny albo zdrowotny - powodów przejścia na dietę bezmięsną może być wiele. W Dniu Wegetarianina podpowiadamy, jak zrezygnować z produktów odzwierzęcych, by sobie nie zaszkodzić.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Polska żywność. Dobra, ale "dyskryminowana"?

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2016 20:20
- W wielu miejscach na świecie mamy do czynienia z dyskryminacją polskiej żywności, ale nie dlatego, że ktoś nie lubi Polaków, a dlatego, że przegrywa konkurencję z polską żywnością. Tak jest w Czechach i na Słowacji - mówił Mirosław Maliszewski, poseł PSL.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Co czwarty Polak wyrzuca jedzenie

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2016 14:33
Co czwarty Polak przyznaje się, że w ciągu ostatnich siedmiu dni zdarzyło się mu wyrzucić jedzenie. Najczęściej do kosza trafiają owoce, warzywa, pieczywo oraz resztki z posiłków - wynika z najnowszego sondażu Centrum Badania Opinii Społecznej.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Tych warzyw i owoców nie wkładaj do lodówki

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2016 13:28
- Są warzywa i owoce, których nie powinniśmy trzymać w lodówce, ponieważ tracą swoją jędrność, smak i zapach - mówiła w Czwórce Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny.
rozwiń zwiń