Insulina odpowiedzialna jest w ludzkim ciele za przetwarzanie cukrów, pochodzących z tego, co spożywamy, umożliwia wchłanianie się tych cukrów do komórek. - Na czczo poziom cukru w zdrowym ludzkim ciele powinien wynosić ok 80 mg na decylitr, a po posiłku powinien wzrosnąć do ok. 140 mg. Wówczas do akcji wkracza insulina, a poziom cukru spada znów do 80 mg. Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, do której dochodzi, gdy insuliny mamy zbyt mało i poziom cukru zaczyna się chwiać - opowiadał dr Mirosław Wysocki, dyrektor Państwowego Zakładu Higieny w rozmowie z Czwórką.
Światowy Dzień Walki z cukrzycą obchodzony jest co roku 14 listopada. Na chorobę tę narażeni są głównie ludzie, którzy nie uprawiają sportu, prowadzą siedzący tryb życia. Dlaczego tak się dzieje i jaki wpływ na poziom insuliny w organizmie ma masa tkanki tłuszczowej? Dlaczego sportowiec z cukrzycą, by przebiec wyścig typu Iron Man musi spożyć w ciągu kilkunastu godzin aż półtora kilograma cukru? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: "Stacja Nauka"
Prowadzi: Maciej Oswald
Przygotowała: Marta Hoppe
Data emisji: 14.11.2016
Godzina emisji: 12.45
kd