Przodek kalafiora i przysmak kulturystów. Brokuł daje radę
- Należy powiedzieć, że kalarepa jest ciężkostrawna, mocno fermentująca, czyli powoduje wzdęcia, a czasem niestrawność. Niektórzy nie lubią jej charakterystycznego zapachu, mocno kapuścianego. Warto przekonać się do kalarepy, bo jest bardzo wartościowa - wyjaśnia ekspertka. - Kalarepa jest niskokaloryczna, zawiera tylko 29 kalorii na 100 gramów. Jest mocno sycąca, bo ma dużo błonnika pokarmowego, ma dużo witaminy C, a to silny przeciwutleniacz. Podczas gotowania kalarepy nie tracimy tej witaminy. Kalarepę najlepiej jeść na surowo, ale są osoby, które dodają ja do zupy - dodaje.
02:29 czwórka ndt 25.09.2020 kalarepa 1.mp3 O właściwościach kalarepy opowiada dietetyk, Hanna Stolińska (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
Hanna Stolińska podkreśla, że to warzywo ma mocne działanie przeciwnowotworowe - zawiera bardzo dużo idoli, izotjocyjanianów. - Ma ich dużo szczególnie ta fioletowa kalarepa, która u nas jest mniej popularna, ale można ją czasem dostać - wyjaśnia.
Kalarepa zawiera dużo luteiny, która działa na oczy. - Niestety luteina nie jest odporna na gotowanie i siekanie - zdradza dietetyk. - Kalarepa ma niestety wysoki indeks glikemiczny, dosyć szybko podnosi poziom cukru we krwi.
Sprawdź także:
Chimichanga - przepyszne dzieło przypadku
Z kalarepy możemy wyczarować wiele pysznych dań. Szef kuchni, Arek Płoński poleca
połączenie kalarepy z sosem holenderskim i chipsem z szynki parmeńskiej.
02:59 czwórka ndt 25.09.2020 kalarepa 2.mp3 Przepis na kalarepę z sosem holenderskim i chipsem z szynki parmeńskiej zdradza szef kuchni, Arek Płoński (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
Potrzebujemy:
kalarepa około 0,5 kg
kilka plasterków szynki parmeńskiej
masło
jajka
cukier
sól
pieprz
1 cytryna
Kalarepę kroimy w łódeczki, wkładamy do gotującej się osolonej i osłodzonej (1 łyżeczka) wody. Gotujemy do miękkości około 15-20 minut. Ma być chrupiąca, nie rozgotowana. Wyjmujemy ją na blaszkę wyłożoną ręcznikiem papierowym.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i wykładamy plasterki szynki na papier do pieczenia - 5-6 minut do piekarnika.
Sos holenderski. Oddzielamy żółtka od białek - 5 sztuk. Potrzebujemy same żółtka, do tego 100 gramów masła. Rozpuszczamy masło osobno, nie może być za gorące, bo zetnie nam jajka. Żółtka przekładamy do metalowej miseczki i w kąpieli wodnej roztrzepujemy je. Dodajemy masło i roztrzepujemy, do uzyskania budyniowej konsystencji. Dodajemy cytrynę. Kalarepę na blaszce wkładamy do piekarnika na 6-7 minut. Wyjmujemy i polewamy sosem oraz posypujemy chipsami z szynki parmeńskiej.
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzi: Kuba Marcinowicz
Goście: Hanna Stolińska (dietetyk), Arek Płoński (szef kuchni)
Data emisji: 25.09.2020
Godzina emisji: 7.31, 8.32
pj