Kuchnia meksykańska. Taco - z czym to się je?
Niektórym brakuje potraw, które zwykle jemy w restauracjach. Francuskie ulubione rogaliki, które pałaszujemy z poranną kawą można zrobić w domu, choć jest to pracochłonne i niełatwe. Sylwia Sasal, znawczyni Francji, w Czwórce zdradza przepis jednego ze francuskich szefów kuchni.
Na 30 rogalików potrzebujemy:
1 kilogram mąki
140 g cukru
178 g soli
40 g świeżych drożdży lub 20 g suchych
100 g masła
500 ml wody
do laminacji 500 g masła
dwa jajka do posmarowania
W robocie przez 5 minut wyrabiamy mąkę, wodę, drożdże, masło, cukier, sól. Musimy uzyskać elastyczną konsystencję. Następnie wkładamy ciasto do lodówki. - Wyjmujemy masło do laminacji. Rozwałkowujemy je miedzy arkuszami pergaminu - tak by uzyskać prostokąt o grubości 1 centymetra - mówi specjalistka. - Masło układamy na środku ciasta. Rozpoczynamy proces laminacji. Zawijamy masło w ciasto, rozwałkowujemy, składamy jeszcze raz i wkładamy do lodówki. Czynności te powtarzamy 3 razy - wyjaśnia.
Po trzecim leżakowaniu w lodówce rozwałkowujemy ciasto na prostokąt i wycinamy trójkąty. Zawijamy je w kształt rogalika. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blasze i odkładamy na 3 godziny w ciepłe miejsce. Jak wyrosną, znów smarujemy jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Zmniejszamy temperaturę do 170 i wtedy pieczemy rogaliki - aż będą złote i chrupiące.
zdjęcie ilustracyjne/pixabay
Rogaliki są pracochłonne i czasochłonne. Jeśli chcemy ugotować coś na szybko, to pamiętajmy, by wieczorem namoczyć ciecierzycę. W Czwórce Marta Gawrychowska, autorka bloga "Podróże od kuchni", poleca hummus - tradycyjną pastę, przysmak w Libanie i Izraelu.
- Jedną z najtrudniejszych rzeczy w hummusie jest pamiętanie, aby ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej. Jeśli zapomni się o tym, to nie warto się zabierać do dalszej pracy - mówi specjalistka. - Ziarenka ciecierzycy musza być namoczone i rozmiękczone. Ja po takim moczeniu wymieniamy wodę na czystą, dodaję łyżeczkę sody i gotuję do całkowitego rozmiękczenia ziarenek. Miksuję. Dodaję sok z cytryny, czosnek, pastę tahini -wyjaśnia.
Hummus z ciecierzycy można kupić w sklepach lub zrobić samodzielnie w domu.
Szybka w kuchni jest też pizza. Choć ta wymaga chwili czasu, by ciasto urosło. Laura Marszałek z restauracji La Strada zdradza w Czwórce swój przepis na ten włoski specjał.
Składniki na ciasto:
150 g zakwasu lub 15 g suchych drożdży
500 g mąki 00
350 g wody
10 g soli
Łączymy wodę i zakwas. Odstawiamy na 40 minut. Dopiero po tym czasie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem. Pieczemy w temperaturze 230 stopni przez kilka minut.
Laura Marszałek poleca samemu wybrać dodatki do pizzy. - Im mniej, tym lepiej - podkreśla i upieczoną pizze poleca poleca podać z płatkami migdałów i rukolą.
zdj. ilustracyjne / Pixabay.com/Daria-Yakovleva
***
Tytuł audycji: Sobotologia
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Materiał przygotowała: Weronika Puszkar
Data emisji: 04.04.2020
Godzina emisji: 9:20
pj/kd