Dominika Wójciak: tradycyjną kuchnię "dosmaczam" po swojemu

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2015 12:00
Z zawodu geodeta, z zamiłowania podróżniczka. Dominika Wójciak, zwyciężczyni trzeciej edycji programu MasterChef, opowiedziała o tym, za co kocha gotowanie.
Audio
  • Dominika Wójciak opowiada o swoim dzieciństwie, pasji gotowania i doświadczeniach, zdobytych w telewizji, a także zawodowych planach (Czwórka/Stacja Kultura)
Dominika Wójciak uwielbia polską kuchnię. Tradycyjne dania uświetnia często niespodziewanymi dodatkami
Dominika Wójciak uwielbia polską kuchnię. Tradycyjne dania uświetnia często niespodziewanymi dodatkamiFoto: mat. pras.

- Moja pasja gotowania sama się nakręca. Sprawia radość mi, a ja widzę, że potrawy sprawiają radość innym - mówi Wójciak. W jej rodzinnym domu jadło się tradycyjnie i sezonowo. - Jedzenie rosło wokół domu, w ogródku, biegało po podwórku - wspomina Wójciak. - Zawsze było świeżo i smacznie.

Prywatnie Wójciak to pasjonatka podróży, a jej ulubioną porą dnia jest świt. Potrafi przejść nawet dwieście kilometrów himalajskimi szlakami, kosztując po drodze lokalnych smakołyków, zbierając kulinarne doświadczenia i gromadząc egzotyczne przyprawy. Ciągle jednak za najpiękniejsze miejsce na świecie uważa swoje rodzinne Podhale.

***

Tytuł audycji: Stacja Kultura

Prowadzi: Katarzyna Dydo

Goście: Dominika Wójciak, zwyciężczyni programu MasterChef

Data emisji: 21.01.2015

Godzina emisji: 10.00

(kd, ac)

Czytaj także

Ewa Wachowicz: od codziennych problemów uciekam w góry

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2014 13:00
Miss Polonia, producentka, dziennikarka telewizyjna, rzecznik prasowy rządu, pasjonatka gotowania. Prywatnie Ewa Wachowicz uwielbia grać z córką w popularne planszówki, a także spacerować, słuchając audiobooków.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jarmuż, pokrzywa, brukiew. Zapomniane przepisy kulinarne powracają do łask

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2014 12:00
Przepisy kulinarne i same składniki potraw składniki co jakiś czas przeżywają swoje odrodzenie. Pokrzywa, czy sok z brzozy, znane sprzed lat, znów stają się popularne. Zwłaszcza, że - by je dostać - wcale nie trzeba odwiedzać drogich restauracji. Wiele z takich produktów znaleźć można nawet w centrach miast, na przykład na drzewach owocowych.
rozwiń zwiń
Czytaj także

W Meksyku nawet słodycze mają smak chilli

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2015 12:33
- Można znaleźć lizaki, gumę do żucia i żelki z tą przyprawą - mówiła w Jedynce Isabel Balderas, szefowa kuchni jednej z meksykańskich restauracji w Warszawie.
rozwiń zwiń