Pieczywo - podstawa jadłospisu wielu kultur

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2015 18:20
Gdzie można spróbować pieczywa z różnych zakątków naszego globu, np. z Azerbejdżanu, Armenii, Litwy, Turcji, Izraela? Na Festiwalu Chlebów Świata w Warszawie.
Audio
  • Reportaż Jakuba Tarki "Chleb tu i tam" o Festiwalu Chlebów Świata (Czwórka/Stacja Kultura)
Chleb pełni ważną funkcję w żywieniu
Chleb pełni ważną funkcję w żywieniuFoto: TrendUp/Pixabay.com

Festiwal odbył się już po raz drugi. Dowiedzieliśmy się, czym jest lawasz i w jaki sposób należy go dzielić. Azerski wystawca polecał spożywanie go z najlepszą herbatą. Natomiast pani obsługująca stoisko z chlebem litewskim zachwalała jego wyjątkową trwałość.

Marek Traczyk, organizator imprezy, ostrzegł przed tanim pieczywem dostępnym w supermarketach, ujawniając główne szkodliwe substancje w nim zawarte.

***

Tytuł reportażu: "Chleb tu i tam"

Autor reportażu: Jakub Tarka

Data emisji: 15.04.2015

Godzina emisji: 11.00

jż/mg

Czytaj także

Apetyt na wspólne gotowanie

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2014 16:30
Studiują na różnych kierunkach, ale łączy ich pasja do gotowania. W Klubie Aktywności Rozmaitych wspólnie uczą się jak przyrządzać pyszne dania. Jak się okazuje, nie jest to wcale takie proste...
rozwiń zwiń
Czytaj także

Pszczelarstwo - to po prostu trzeba kochać

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2014 17:00
Pewnego dnia, w gazecie rolniczej, Tomek zobaczył ogłoszenie z ofertą sprzedaży uli. Pomyślał "czemu nie?" i od tego zaczęła się jego nowa pasja. Dziś jest zawodowym pszczelarzem.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Francuzi rano stawiają na słodycz

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2014 17:00
Dla mieszkańców Francji śniadanie jest niezwykle istotną częścią dnia. Wychodzą z założenia, że od samego rana warto postawić na coś słodkiego.
rozwiń zwiń