Jak smakuje kino od kuchni?

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2013 13:54
W "Stacji Kultura" czeka nas wielka uczta. Ugotujemy niebieską zupę Bridget Jones. Podamy legendarne cheeseburgery z "Pulp Fiction" i upieczemy cytrynowe ciastka Sansy z „Gry o tron”. Niemożliwe??? Wręcz przeciwnie. My już znamy wszystkie przepisy!
kadr z filmu Julie i Julia, reż. Nora Ephron
kadr z filmu "Julie i Julia", reż. Nora EphronFoto: mat. promocyjne/United International Pictures Sp z o.o.

Wszystko to dzięki Paulinie Wnuk - autorce Bloga Roku 2012. Na "From Movie To The Kitchen" Paulina prezentuje przepisy na dania inspirowane klasyką kina, a w książce "Kuchnia filmowa" opisuje 49 kultowych potraw serwowanych w kultowych filmach.

W jednym z wywiadów blogerka przyznała, że kiedyś nie potrafiła ugotować nawet rosołu. Dziś nie ma z tym żadnego problemu, choć jak sama przyznaje jej ulubionymi zupami są: niebieska porowa z filmu "Dziennik Bridget Jones" i koktajl krewetkowy z filmu "Sok z żuka".

Na spotkanie z Pauliną Wilk zapraszamy do "Stacji Kultura", w czwartek 26 września, po godzinie 11.00.

Czytaj także

Przeterminowana żywność nadaje się do jedzenia

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2013 06:30
Masz w szafce przeterminowany makaron albo kawę, której minęła data ważności? Teraz to żaden problem, bo zdaniem Belgijskiej Agencji Żywności przeterminowane jedzenie jak najbardziej nadaje się do spożycia.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Carving - bo człowiek je oczami...

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2013 11:00
Żyjemy w czasach, w których równie ważny co smak jest także wygląd potraw. Nic więc dziwnego, że szefowie kuchni i restauratorzy prześcigają się w pomysłach, które mają oczarować klientów.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Targ Śniadaniowy promuje ideę "slow food"

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2013 12:00
- Targ jest miejscem spotkań lokalnych mieszkańców oraz okazją, żeby zjeść wspólne śniadanie. Coś, co jest normą w innych częściach Europy przenieśliśmy na nasz grunt - mówi Bianca Torossian, organizatorka Targu Śniadaniowego na Żoliborzu.
rozwiń zwiń