Kuchnia polska pod lupą Czwórki

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2014 11:10
Po fascynacji egzotyką, sushi i kuchnia fusion Polacy wracają do korzeni, a my sprawdzamy na czym polega sekret swojskiej kuchni polskiej.
Pierogi mogą być tak samo smaczne bez użycia mąki pszennej
Pierogi mogą być tak samo smaczne bez użycia mąki pszennejFoto: Pibwl/CC/Wikipedia

Na kształt naszej kuchni znaczący wpływ miała historia. Silnie wyczuwalne są w niej wpływy tatarsko-tureckie (wcześniej mongolskie), rusińskie, niemieckie, francuskie, włoskie i żydowskie.

Czytaj także: Cudze kuchnie chwalicie, swojej nie znacie >>>

Do bardzo najbardziej specyficznych potraw i napojów należą flaki, ogórki kiszone, kapusta kiszona, zsiadłe mleko oraz maślanka i kefir. Tym produktom ze zdziwieniem przyglądają się zagraniczni turyści.

Ale polska kuchnia to także warzywa sezonowe i nieograniczona wyobraźnia kucharzy, którzy potrafią wyczarować z nich cuda.

Zapraszamy do stołu, a właściwie do głośników - "Poranek OnLine" wystartuje w poniedziałek, 1 września, jak zwykle o godz. 6.00. Lepiej tygodnia zacząć się nie da!

(kul, ac)

Czytaj także

Polskie smaki z europejskim certyfikatem

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2013 14:00
Smakowicie zapowiada się poniedziałkowy lunch, podczas którego zaserwujemy Wam polskie produkty regionalne chronione prawem Unii Europejskiej.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Targ Śniadaniowy promuje ideę "slow food"

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2013 12:00
- Targ jest miejscem spotkań lokalnych mieszkańców oraz okazją, żeby zjeść wspólne śniadanie. Coś, co jest normą w innych częściach Europy przenieśliśmy na nasz grunt - mówi Bianca Torossian, organizatorka Targu Śniadaniowego na Żoliborzu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kulinarne vlogi powstają z pasji do gotowania

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2014 18:20
W internecie kulinarne vlogi zdobywają coraz większą popularność. Świadczy o tym, między innymi rosnąca ilość ich subskrybentów.
rozwiń zwiń