Kinga Paruzel w kuchni zaleca fantazję

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2014 10:30
Gotowanie nie musi być przykrym obowiązkiem. Niektórzy, jak Kinga Paruzel, zamieniają to w pasję. Gość Czwórki gotuje nawet dla koni.
Audio
  • Kinga Paruzel opowiada o kuchni i swojej pasji (Czwórka/Poranek OnLine)
Fragment okładki książki Kingi Paruzel
Fragment okładki książki Kingi Paruzel Foto: mat.pras.

Kingę Paruzel możemy nazwać kucharką, ale ona sama mówi o sobie, że jest kobietą z pasją, która uwielbia gotowanie i jazdę konną. Ukończyła studia z food designu, więc tajniki gastronomii nie są jej obce.
- Food design, czyli projektowanie kulinariów to dziedzina, która dotyczy gastronomii w całości - od projektowania zaplecza kuchennego po danie na talerzu - wyjaśnia gość "Poranka OnLine". - To architektura i kuchni, i talerza, całego biznesu gastronomicznego.

Czytaj także: Jak mądrze kupować żywność?
Okazuje się, że Kinga Paruzel gotuje nie tylko dla ludzi. Swoim pupilom - koniom - serwuje siemię lniane z otrębami i marchewkami. W "kuchni ludzkiej" zaleca fantazję. - W polskiej i śląskiej kuchni nic bym nie zmieniała, ale czasem bawię się tradycyjnymi przepisami - mówi blogerka. Zapytana zaś o śniadanie dla 9-latka, Kinga Paruzel poleca przepisy z własnej książki "Nie… zwykła kuchnia, bo każdy jest inny". Znajdziemy tam ponad 100 dań, m.in. granolę, domowy jogurt, pełnoziarniste pankejki z masłem miodowym. Niesamowitym walorem tej książki są różne modyfikacje smakowe kulinarnych propozycji, każdy tam znajdzie coś dla siebie - zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy z "Poranka OnLine".

(pj/kul)

Czytaj także

Targ Śniadaniowy promuje ideę "slow food"

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2013 12:00
- Targ jest miejscem spotkań lokalnych mieszkańców oraz okazją, żeby zjeść wspólne śniadanie. Coś, co jest normą w innych częściach Europy przenieśliśmy na nasz grunt - mówi Bianca Torossian, organizatorka Targu Śniadaniowego na Żoliborzu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Bryndza, suska i karp zatorski - regionalne skarby

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2013 13:32
Produkty lokalne i regionalne to gwarancja najwyższej jakości, tradycyjnego sposobu wytwarzania i przede wszystkim przyjemność dla podniebienia. Sprawdziliśmy jakie polskie produkty są już chronione przez Unię Europejską.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Obcą kuchnię chwalicie, polskiej nie znacie

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2014 18:50
W ostatnich latach, jak grzyby po deszczu, wyrastają nowe bary i restauracje z cudzoziemskim menu. Zachwycamy się sushi, hamburgerami, czy kebabami. Tymczasem polska kuchnia wcale nie jest gorsza. Cudze chwalimy, swego nie znamy!
rozwiń zwiń