Za mało chińszczyzny w chińskich restauracjach

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2011 11:30
Zdaniem mistrza chińskiej kuchni, bardzo trudno jest obecnie znaleźć restaurację, która oferuje dania kuchni chińskiej z prawdziwego zdarzenia.
Audio

– Większość lokali oferujących kuchnię chińską popełnia liczne błędy: po pierwsze nie szanuje jedzenia, a po drugie nie postępuje zgodnie z tradycją – przekonuje mistrz kuchni chińskiej Chi Li. Takie uchybienia gość "Poranka" Czwórki zauważa na etapie wyboru surowizny, jak i podczas przyrządzania dań.

W ocenie lokalu oferującego chińskie specjały poleca kierować się przede wszystkim menu. – Jeżeli kilka rodzajów mięs może zostać podanych z tym samym sosem, to nie jest to dobry znak – przekonuje.

Chi Li radzi także unikać wyboru wszelkich dań, które podawane są sosem pomarańczowym. Jak tłumaczy, w skład tego dodatku wchodzi glutaminian sodu oraz wiele barwników. Kiepskie restauracje stosują go bardzo obficie, ponieważ gwarantuje intensywny smak. Nie jest on jednak dobry dla zdrowia.

Co więcej, gość Romka Wójcika sugeruje, aby unikać restauracji oferującej dania typu "w pięciu smakach". – Jeżeli w karcie można znaleźć kaczkę w pięciu smakach, kurczaka w pięciu smakach i wołowinę w pięciu smakach, to należy czytać "z dodatkiem soli i innych niezbędnych przypraw" – tłumaczy. Takie dania na pewno nas nie zachwycą.

A co z dodatkami warzywnymi do dań? Jak tłumaczy Chi Li, jeżeli na naszym talerzu wraz z daniem głównym pojawi się surówka z kapusty pekińskiej, to nie jest to zgodne z chińskim zwyczajem. – W kuchni chińskiej obowiązuje zasada nie łączenia ciepłego z zimnym, co w praktyce oznacza, że wszelkie sałatki powinny być podawane przed daniem głównym, jako zimna przystawka – wyjaśnia.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o chińskich śniadaniach, deserach i innych trikach stosowanych w kiepskich chińskich restauracjach posłuchaj całości rozmowy Romka Wójcika i Kasi Dubińskiej z mistrzem kuchni chińskiej Chi Li.

ap

Czytaj także

Polsko-wietnamski fusion gastronomiczny

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2011 17:04
Egzotyczna, smaczna, trochę słodko-mdła, pełna aromatycznych przypraw – czyli kuchnia azjatycka. W audycji "Pod Lupą" o tym, dlaczego warto odwiedzać azjatyckie bary w stolicy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Szparagi na wiosnę i to w trzech kolorach

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2011 17:13
Od kwietnia do czerwca na francuskich talerzach króluja szparagi. Przyrządzane są na setki sposobów. Spróbujmy i my!
rozwiń zwiń
Czytaj także

Robot, mikser, blender…

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2011 19:10
O urządzeniach kuchennych, które mają silnik opowiadał w Czwórce kucharz Karol Okrasa.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Truskawki w stu smakach

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2011 13:38
Smak to przede wszystkim wrażenia kulinarne, a latem wybór tego, co możemy zjeść jest na prawdę duży. Marta Hoppe sprawdziła, na co latem mamy szczególną ochotę.
rozwiń zwiń