W kuchni można być twórczym, jeść zdrowo i niestandardowo. Jak to zrobić na specjalnych warsztatach, a także w czwórkowym studiu podpowiadały Anna Wolska i Iwona Kibil, dietetyczki pomysłodawczynie i organizatorki "Witalności na talerzu".
- "Witalność na talerzu" to pomysł na to by posiłki były bardzo zdrowe i dodawały energii. By każdy posiłek był bardzo przyjemny - opowiadają goście.
W czwórkowym studiu dziewczyny przygotowały muzyczne śniadanie - w kolorach reggae - to bardzo aromatyczny zestaw śniadaniowy. - To smaczne i pikantne śniadanie - dodaje energii i dobrego samopoczucia, optymizmu od rana. Wszystkie składniki są polecane z punktu widzenia zdrowego odżywiania. Zapobiegają chorobom, a nawet cofają je - argumentują.
- Wbrew pozorom przygotowanie śniadania nie jest czasochłonne, jest też dość tanie. Składniki są podstawowe. Co najważniejsze - nie zawiera cholesterolu. To doskonała propozycja dla studentów, którzy potrzebują dużo składników mineralnych. Na śniadanie proponujemy np. zdrowy burger fasolowy, mimo, że wygląda jakby był z mięsa - polecają autorki "Witalności na talerzu".
Oprócz fasolowego burgera na śniadanie można przygotować rozmaite pasty do kanapek np. pastę z korzenia pietruszki z orzechami, słodką w smaku bo doprawioną żółtymi i słodkimi przyprawami, bądź pastę czerwoną - pikantną na bazie czerwonej fasoli i ostrych przypraw.
Jeśli ktoś nie lubi pewnych smaków, lub do niektórych nie jest przekonany może pokusić się o trening swoich kubków smakowych - to znany na świecie food pairing - jak to zrobić dowiesz się słuchając audycji "Poranek".
(pj)