Chleb. Co warto wiedzieć o jego pieczeniu?  

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2023 12:40
Czego potrzeba do wypieku chleba? Na to pytanie odpowiada Arek Andrzejewski, znany jako Chlebodawca.
W audycji porozmawiamy o pieczeniu chleba.
W audycji porozmawiamy o pieczeniu chleba.Foto: shutterstock/Scorpp
  • W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszy się pieczenie chleba w domu. 
  • Wiele osób korzysta z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
  • Według specjalistów lepszy jest chleb na zakwasie niż zrobiony z drożdży.
  • "Przy pieczeniu chleba, oprócz dobrych składników, ważne jest serce" - mówi Arek Andrzejewski.

Polski chleb - to nim szczycimy się przed gośćmi z zagranicy. Jednak coraz częściej nie zadowalamy się tym kupionym w supermarkecie czy piekarni. Kupujemy mąkę, zakwas i pieczemy go samodzielnie.


Pieczenie chleba - jakie przepisy są najlepsze?

Wiele osób korzysta z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. - Właściwie wszystkie chleby, które w tej chwili piekę, wyrabiam według starych przepisów - mówi gość Czwórki. - Według starej szkoły, czyli tak jak piekły nasze babcie 100, 50 czy jeszcze 30 lat temu na wsi. W tej chwili tych przepisów jest niestety coraz mniej. 


Pieczenie chleba - drożdże czy zakwas?

Wytrawni specjaliści uważają, że lepszy jest zakwas. Tę opinię w pełni podziela rozmówca Martyny Matwiejuk. - Mógłbym tydzień opowiadać o wyższości zakwasu nad drożdżami. Zakwas jest szlachetniejszy, zakwas wydobywa to, czego drożdże nie potrafią - tłumaczy. - Drożdże tylko i wyłącznie spulchniają nam chleb, podnoszą go do góry po to, żeby szybciutko go upiec. Zakwas potrzebuje czasu, zakwas czyni cuda, zakwas nadaje smak.



Dlaczego chleb pieczony na zakwasie jest lepszy?

Jak podkreśla Andrzejewski, chleb upieczony na zakwasie ma zupełnie inny smak, zapach i właściwości. - Zakwas ma dodatkowe własności. Potrafi eliminować takie rzeczy jak np. pozostałości pestycydów, jakieś nieczystości czy pleśń - zauważa. - Bez wątpienia chleb na zakwasie jest zdrowszy.

Zobacz także:


Pieczenie chleba - liczą się nie tylko składniki

Do zrobienia chleba oprócz dobrych składników, potrzebne są proste narzędzia takie jak miska, łyżka drewniana, waga, piekarnik i foremka. A co zrobić, żeby upiec dobry chleb?

- Na pewno podstawa to jest dobra mąka, bo zakwas lubi dobrą mąkę. Dobry przepis i dobry zakwas - zaznacza gość Czwórki. - No i jest jeszcze taki jeden element, bez którego chleb nam nie wyjdzie. To jest nasze wewnętrzne nastawienie i dobra energia. Do pieczenie przystępujemy z sercem, a nie ze złością. Wtedy jest duża szansa, że chleb nam się uda.

Posłuchaj
14:54 Czwórka/Pasjonauci - pieczenie chleba 23.09.2023.mp3 O pieczeniu chleba opowiada Arek Andrzejewski, znany jako Chlebodawca (Pasjonauci/Czwórka)

 

***

Tytuł audycji: Pasjonauci

Prowadzi: Martyna Matwiejuk

Gość: Arek Andrzejewski (znany jako Chlebodawca)

Data emisji: 23.09.2023

Godzina emisji: 10.15

aw/mgc

Czytaj także

Przepis na udany chleb? Najważniejszy jest zakwas

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2019 10:02
Do przygotowania smaczego chleba z chrupiącą skórką potrzebujemy dobrej jakości zakwasu. Jak go przygotować, aby nasze wypieki były udane?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Co sekundę 184 bochenki chleba lądują w koszu. Jak to zatrzymać?

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2023 09:42
Niestety w Polsce każdego roku marnujemy pięć milionów ton żywności. Najczęściej wyrzucamy chleb - co sekundę 184 bochenki trafiają do koszy. Są już jednak sposoby, by nieświeże pieczywo uratować - można z nich tworzyć napoje, a nawet kosmetyki. 
rozwiń zwiń