Pasja nie idzie na wakacje. O życiu między stacjami
Michał Kotecki jest szefem kuchni na statku Stena Spirit, który kursuje między Gdynią, a Karlskroną.
03:37 czwórka pasjonauci 5.09.2020 kuchnia na statku.mp3 O pracy w kuchni na statku opowiada Michał Kotecki, szef kuchni (Pasjonauci/Czwórka)
- Praca na statku różni się znacząco od pracy nad lądzie - mówi rozmówca Szymona Jaworskiego. - Są różne aspekty, które ją utrudniają choćby warunki pogodowe, które nie sprzyjają pracy na wodzie. Dodatkowo do lądu jest daleko, nikt nie może wyskoczyć do sklepu po olej, czy coś czego zabraknie. Trzeba planować dużo do przodu, myśleć o tym co chce się zrobić - dodaje.
Jak się okazuje nie wystarczy kurs kucharza, by zacząć pracę na statku. Wszystko zaczyna się od specjalnych kursów, szkoleń dla marynarzy, które są niezbędne by dostać jakąkolwiek prace na statku.
Sprawdź także:
- W kuchni szczególnie trzeba przestawić na myślenie. To inne środowisko - wyjaśnia Michał Kotecki. - Przy złej pogodzie przedmioty potrafią zmieniać miejsce, przy bardzo niesprzyjającej aurze dochodzi do tego, że garnki się przesuwają spadają na podłogę. Bywało tak, że wstrzymywałem całkowicie prace w kuchni - dodaje.
Okazuje się, że na statkach oferta kulinarna jest bardzo szeroka, są restauracje z prawdziwego zdarzenia, gdzie obsługują nas kelnerzy, są też bary ze szwedzkim stołem. Klienci chętnie sięgają po ryby, owoce morza, ale nie brakuje też koneserów dobrej wołowiny. To wszystko dostarcza na półmiski kuchnia Michał Koteckiego, który na statku pracuje od 1993 roku i nie wyobraża sobie pracy na lądzie.
***
Tytuł audycji: Pasjonauci
Prowadził: Beata Kwiatkowska
Materiał: Szymon Jaworski
Data emisji: 29.08.2020
Godzina emisji: 11.45