Z pół i łąk. Jak włączyć dzikie rośliny do diety?

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2023 16:21
Dzikie zioła i rośliny kojarzą nam się głównie z ziołolecznictwem. Jednak coraz odważniej wprowadzamy je do kuchni. W audycji m.in. podpowiemy jak to zrobić. 
Niezwykłe dania można wyczarować z tego, co na polach i łąkach
Niezwykłe dania można wyczarować z tego, co na polach i łąkachFoto: shutterstock/

Lemoniada z bławatka, krupnik z nasion babki, pierogi z liśćmi bukowymi, a może ciasteczka z bylicą, powidła z czeremchy, czy zupa różana? Takie niezwykłe dania można wyczarować z tego, co na polach i łąkach. W najbliższym wydaniu audycji porozmawiamy o ziołach i ich zastosowaniu. Jednak nie w leczniczym rozumieniu, a kulinarnym. Po godzinie 12.00, po łąkach, krzakach i zagajnikach poprowadzi nas Piotr Ciemny, autor profilu i książki "Chwasty od Kuchni". Jak dawni zielarze Piotr zbiera, wiąże w pęczki, suszy, maceruje. 

W naszej kuchni królują głównie natka pietruszki i koperek. Okazuje się, że i je z powodzeniem można zastąpić ziołami. - Chciałbym pokazać, że z dzikich ziół można zrobić wszystko. Użyć jako zamiennik ziół pospolitych, jak bazylia, natka pietruszki, lubczyk. Mają dużo smaku, aromatu i witamin - opowiadał Piotr Ciemny w Czwórce. - Pietruszkę można zastąpić lebiodą pospolitą. Bardzo ciekawym ziołem jest też macierzanka piaskowa, która rośnie w lesie, jest jej mnóstwo i ma niesamowity smak - to takie oregano. Dla mnie to podstawowe zioła, których używam w kuchni. 

Porozmawiamy w Czwórce z nim o włączaniu niepozornych roślin do codziennej diety. Wcześniej jednak gościem audycji będzie genealożka Marta Maćkowiak. Zajmuje się ona odkrywaniem historii rodzinnych mieszkańców Sudetów. Pod lupę bierze zdjęcia, pamiątki, dokumenty. Śledzi drogi, losy pokoleń, zmiany nazw i nazwisk. Swoimi odkryciami dzieli się na profilu Duchy przodków.

W audycji również wraz z Michałem Danilukiem wybierzemy się na trening karate.

Zobacz także:


***

Na audycję "Pasjonauci" zapraszamy w sobotę (20.05) po godz. 11.00. Program poprowadzi Adam Smolarek

aw

Czytaj także

"Roślinna sprawa". Jak sprawić, by kuchnia wege nie była nudna?

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2023 11:59
- Kuchnia bezmięsna może być ciekawa i kolorowa, a przede wszystkim pyszna - przekonuje w Czwórce Dominika Targosz, autorka książki "Roślinna sprawa. Prosta i komfortowa kuchnia pełna warzyw".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Alternatywne źródła białka. Owady i mięso z probówki

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2023 14:29
- Owady występują w kuchniach świata od dziesiątków lat - mówi Dominika Sikora, doktorantka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. - W Azji, Afryce czy w Ameryce Łacińskiej jedzenie owadów nie jest niczym nowym. Często są to specjały, które są bardzo wyszukane.
rozwiń zwiń