Alternatywne źródła białka. Owady i mięso z probówki

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2023 14:29
- Owady występują w kuchniach świata od dziesiątków lat - mówi Dominika Sikora, doktorantka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. - W Azji, Afryce czy w Ameryce Łacińskiej jedzenie owadów nie jest niczym nowym. Często są to specjały, które są bardzo wyszukane.
Smażone owady to regionalne przysmaki m.in. w Tajlandii
Smażone owady to regionalne przysmaki m.in. w TajlandiiFoto: shutterstock/Iryna Rasko

Jedni uważają, że to przeszłość, a drudzy, że zagrożenie dla tradycyjnej diety. Owady i mięso produkowane z próbówki to tematy budzące wiele emocji. Studenci z Poznania sprawdzają nasz stosunek do alternatywnych źródeł białka.

Ankieta pomoże poznać nastawienie Polaków 

- Tak naprawdę nie wiemy, jakie jest realne nastawienie Polaków do tego typu produktów. O to właśnie pytamy w naszej ankiecie - mówi zaangażowana w projekt Dominika Sikora. - Dzięki niej będziemy w stanie zrozumieć, czy produkty te mają szansę zaistnieć w naszym kraju.

Rozmówczyni Szymona Majchrzaka zauważa, że spożywanie owadów nie jest zjawiskiem specjalnie zaskakującym w skali globalnej. - Owady występują w kuchniach świata od dziesiątków lat - mówi. - W Azji, Afryce czy w Ameryce Łacińskiej jedzenie owadów nie jest niczym nowym. Często są to specjały, które są bardzo wyszukane, tak jak świerszcze czy pszczoły. Próbowałam świerszcze domowe, które były przyrządzone jako przekąski. Suszone i odpowiednio przyprawione miały smak wędzonej cebuli i boczku. Przypominały chipsy i były smaczne.


Alternatywne, pełnowartościowe produkty

Jak podkreśla doktorantka, w obliczu kryzysu klimatycznego powinniśmy się otworzyć na alternatywne źródła pozyskiwania białka. Okazuje się, że owady, tak jak mięso z probówki, mogą być nie tylko smaczne, ale też pełnowartościowe, co udowodnili badacze z Poznania.

Mięso produkowane w warunkach laboratoryjnych, generalnie jest takim samym produktem końcowym, który otrzymujemy w tradycyjny sposób - tłumaczy Dominika Sikora. - Jeśli chodzi o owady, to zostały wykonane różnego rodzaju analizy. Sprawdzaliśmy, jaką mają zawartość białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin i składników mineralnych. W kolejnym etapie porównaliśmy wyniki z wartościami mięsa czy nabiału i muszę powiedzieć, że nasze analizy wypadają naprawdę bardzo dobrze.

Według poznańskich badaczy, najlepiej wypadały świerszcze domowe, które miały wysoką zawartość cynku i wapnia, co daje im parametry porównywalne z ich zawartością w mięsie i w mleku.

Zobacz także: 

 

- Jeżeli będziemy chcieli wprowadzić te alternatywne produkty na rynek, to musimy do tego odpowiednio przygotować społeczeństwo. Dla wielu z nas to jest coś zupełnie nowego - zauważa rozmówczyni Szymona Majchrzaka. - Ankieta ma więc pomóc poznać obawy Polaków, a także odpowiednio zbudować przekaz promocji tej formy żywności.


Posłuchaj
04:26 Czwórka/Stacja Nauka - alternatywne źródło białka 10.05.2023.mp3 Dominika Sikora z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu o alternatywnych źródłach białka (Stacja Nauka/Czwórka)

 

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Oliwia Krettek

Materiał przygotował: Szymon Majchrzak

Data emisji: 09.05.2023

Godzina emisji: 12.20

aw


Czytaj także

Lekarze myślą o klimacie. Czy świat medycyny może być ekologiczny?

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2022 14:00
Odpady medyczne, strzykawki, maseczki, przeterminowane leki, podróże lekarzy na liczne konferencje - to cegiełki, które medycyna dokłada do zanieczyszczenia świata. Oczywiste jest, że zawsze na pierwszym miejscu jest dobro pacjenta, sterylność, bezpieczeństwo, ale są już pierwsze pomysły, jak dodać do tego troskę o planetę. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Czekolada - towar deficytowy? Jaka przyszłość czeka "brązowe złoto"?

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2023 15:17
Czekolada to jeden z ulubionych przysmaków ludzi w każdym wieku i pod każdą szerokością geograficzną. Nic więc dziwnego, że brązowego złota za kilkadziesiąt lat może zabraknąć - przestrzegają Joanna Szulc i Krzysztof Dumny z poznańskiego Muzeum Czekolady.
rozwiń zwiń