Odpoczynek - ważna sprawa

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2013 14:00
W niedzielę: odpoczywamy, a w "Bed and Breakfast" także koimy ból egzystencjalny, uśmierzamy nerwy, stosujemy relaksację i proponujemy ćwiczenia rozluźniające.
Audio
  • Odpoczynek po amerykańsku? Rozmowa z Ryanem Ryan Socashem (Bed & Breakfast/Czwórka)
Odpoczynek - ważna sprawa
Foto: Glow Images/East News

12 maja przypadał Światowy Dzień Syndromu Chronicznego Zmęczenia i Zaburzeń Immunologicznych. Jak walczyć ze stresem i jak skutecznie odpocząć?

Metod jest wiele - od technik relaksacyjnych pochodzących z filozofii dalekiego wschodu, przez medytację, po intensywny wysiłek fizyczny. Jak wiadomo konkretne pozycje ciała kojarzą się nam z określonym zachowaniem. Są to tak zwane neuroasocjacje. Ciało w pozycji rozleniwionej przekazuje mózgowi informację że teraz pora na odpoczynek. Ciało w pozycji skupionej to informacja, że teraz będzie np. przyswajanie informacji, czyli nauka... Jak wykorzystać takie informacje dla własnych korzyści? O tym rozmawialiśmy w polsko-amerykańskim poranku w Czwórce.

Zapraszamy do słuchania nagrania audycji  "Bed and Breakfast"!

Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie
Czytaj także

Zdrowa dieta, seks, aplikacja na smartfona? Sposoby na odchudzanie

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2013 08:00
Na wiosnę wszyscy zaczynamy baczniej przyglądać się sobie w lustrze. Nagle okazuje się, że tu i ówdzie przybyło nam odrobinę ciała i należałoby "wziąć się za siebie". Jak powrócić do zgrabnej sylwetki?"
rozwiń zwiń
Czytaj także

Weganizm to nie dieta – to sposób życia

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2013 12:07
Zwolennicy weganizmu dążą do wyeliminowania produktów pochodzenia zwierzęcego nie tylko z diety, ale również ze wszystkich innych aspektów życia. Zatem wegetarianizm jest częścią składową weganizmu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jedz tyle jajek, na ile masz ochotę!

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2013 12:21
Krystyna Naszkowska nie zna genetyków przeciwnych GMO, podkreśla jednak walory jakie ma żywność ekologiczna, która jest smaczniejsza i sprawia, że myślimy o tym, co jemy. Gość Czwórki w swojej książce rozprawia się z mitami na kuchennym stole.
rozwiń zwiń