W kuchni nie ma szans na plagiat

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2011 15:01
- Gotować może każdy, w tej dziedzinie nikt nie ma monopolu – mówi kucharz i smakosz Grzegorz Łapanowski. W Czwórce rozmawiamy o gotowaniu, smakach i jego nowej książce.
Audio

Ulubiony smak? Umami. – Umami to piąty smak, oprócz słodkiego, kwaśnego, gorzkiego i słonego. To smak białka, protein, też glutaminianu sodu – mówi kucharz w audycji "Pod lupą".

Smak umami jest dzisiaj na masową skalę wykorzystywany przez przemysł żywnościowy, by zwiększyć nasze łaknienie. - Nie jest to przypadek - podkreśla Łapanowski. - Umami występuje w przyrodzie i ona po to go stworzyła. Nasz organizm kieruje się nim, by wyszukać białko i proteiny w naturze. W tym smaku wyczuwalna jest głębia. Jeżeli spróbujesz intensywnego rosołu lub bulionu, to właśnie ten smak.

Mówiąc o swojej książce, Łapanowski zaznacza, że nigdy jej nie planował. – Moim marzeniem był program kulinarny, ale książka to całkowity przypadek. Namówiła mnie koleżanka, mówiąc, że nadszedł właściwy czas. Przepisów faktycznie zebrało się sporo – opowiada.

Gość Czwórki podkreśla, że jedzenie jest ważne dla wszystkich, a to, by robić to naprawdę ze smakiem, nie jest trudne. – To nie kwestia wyłącznie umiejętności gotowania, ale też doboru składników. O tym jest ta książka – piszę o chlebie, serze, tłuszczach, różnych rodzajach mięs, rybach, warzywach i kaszach – wymienia kucharz. Świeże produkty będą smakowały dobrze, bez konieczności stosowanie soli, pieprzu czy uniwersalnych przypraw.

Gdzie znaleźć dobre produkty, by śmiało eksperymentować w kuchni? Jaki przepisy zdradza kucharz? Szczegóły w dźwięku audycji.

pg

Czytaj także

Extra Virgin – najcenniejsza oliwa z oliwek

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2011 11:00
– To prawdziwy "sok" z oliwek. Zawiera on w sobie wszystkie wartości odżywcze, które ma w sobie ten owoc – przekonuje Fernando Ortega, rodowity Hiszpan, wielki zwolennik oliwy z oliwek Extra Virgin.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Polscy kucharze uczą gotować Francuzów

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2011 13:34
Robert Makłowicz i Karol Okrasa przybliżają mieszkańcom Francji polskie smaki. W Paryżu ruszyły warsztaty "Made in Poland" poświęcone polskiej kuchni.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kolorowe warzywa poprawią apetyt

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2011 13:00
Oprócz zapachu i smaku w każdej potrawie ważny jest kolor. To barwy odpowiadają za to, jak postrzegamy posiłek, ale także za to, ile zjemy. W Czwórce o kolorach w jedzeniu rozmawiamy z dietetykiem.
rozwiń zwiń