- Witaminy, składniki mineralne, pektyny, błonnik, przeciwutleniacze to tylko niektóre ze znakomitych składników, które odnajdziemy w każdym polskim owocu i warzywie - mówi dietetyczka i specjalista ds. żywienia. - W Polsce możemy też utworzyć Top Super Food i do tej grupy zaliczymy m.in. czosnek, jarmuż, dynię, natkę pietruszki, porzeczki czy żurawinę.
Okazuje się, że warto docenić polskie owoce jagodowe, a nie tylko kupować bardzo drogie jagody goji. Aronia czy żurawina są skarbnicami wspaniałych składników m.in. przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami.
Obejmując stanowisko eksperta kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" dietetyczka pokazuje, dlaczego warto sięgać po rodzime plony i czemu to akurat polski, a nie hiszpański, pomidor powinien u nas królować. Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska w Czwórce zdradza swoje sposoby na poranną owsiankę i koktajl z dodatkiem jarmużu. Zdradza, że dobry burger może być świetnym pomysłem na obiad.
***
Tytuł audycji: "BąŻur"
Prowadzi: Mariusz Infulecki
Gość: Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, dietetyk i specjalista ds. żywienia
Data emisji: 04.08.2016
Godzina emisji: 8.10
pj