Dlaczego słońce przyciemnia skórę a rozjaśnia włosy?
Od czego zależy to, że jednym niektóre potrawy smakują, a innym zupełnie? Jak twierdzi Klaudia Golis z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego, ogromny wpływ na to mają nasze geny. Gen OR6A2 u części osób występuje w wersji, która sprawi, że kolendra ma dla nich mydlany posmak. Podobnie jest z odczuwaniem goryczy związanym z różnymi wariantami genu TAS2R38. Niektórzy są w stanie odczuwać gorzki smak w brukselce i brokułach. - W naszej jamie ustnej, szczególnie na języku, znajdują się receptory podstawowych smaków, jak słodki, słony, kwaśny czy gorzki, oraz ostatnio rozpoznany umami. Wyłapują one konkretne cząsteczki chemiczne i odpowiadają za to, jak odczuwamy smak – mówiła ekspertka. Jak podkreślała, ten sam smak, przez różne osoby odczuwany będzie inaczej. - Geny odpowiedzialne za odczuwanie smaku gorzkiego występować mogą w różnej formie - tłumaczyła w rozmowie z Czwórką.
A w czym mieszanie się smaków podobne jest do mieszania barw i ile "odcieni" smaków można otrzymać? Które cząsteczki chemiczne warunkują to, że odczuwamy gorycz? Zapraszamy do wysłuchania nagrania rozmowy, którą przeprowadził Maciej Oswald.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Data emisji: 25.05.2017
Godzina emisji: 12.30
kd/kul