OR6A2 i TAS2R38 - geny, które rozpoznają smaki

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2017 14:46
Geny OR6A2 i TAS2R38 sprawiają, że odczuwamy gorzki lub mydlany posmak częściej niż inni - dowodzą badacze.
Audio
  • W jaki sposób i które geny wpływają na nasze odczuwanie smaków? (Stacja Nauka/Czwórka)
Papryka czy cykoria - mają smak gorzki, odrobinę słodki czy neutralny? Każdy odczuwa go inaczej
Papryka czy cykoria - mają smak gorzki, odrobinę słodki czy neutralny? Każdy odczuwa go inaczejFoto: Shutterstock.com/ Africa Studio

wakacje plaża słońce kobieta 1200.jpg
Dlaczego słońce przyciemnia skórę a rozjaśnia włosy?

Od czego zależy to, że jednym niektóre potrawy smakują, a innym zupełnie? Jak twierdzi Klaudia Golis z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego, ogromny wpływ na to mają nasze geny. Gen OR6A2 u części osób występuje w wersji, która sprawi, że kolendra ma dla nich mydlany posmak. Podobnie jest z odczuwaniem goryczy związanym z różnymi wariantami genu TAS2R38. Niektórzy są w stanie odczuwać gorzki smak w brukselce i brokułach. - W naszej jamie ustnej, szczególnie na języku, znajdują się receptory podstawowych smaków, jak słodki, słony, kwaśny czy gorzki, oraz ostatnio rozpoznany umami. Wyłapują one konkretne cząsteczki chemiczne i odpowiadają za to, jak odczuwamy smak – mówiła ekspertka. Jak podkreślała, ten sam smak, przez różne osoby odczuwany będzie inaczej. - Geny odpowiedzialne za odczuwanie smaku gorzkiego występować mogą w różnej formie - tłumaczyła w rozmowie z Czwórką.

A w czym mieszanie się smaków podobne jest do mieszania barw i ile "odcieni" smaków można otrzymać? Które cząsteczki chemiczne warunkują to, że odczuwamy gorycz? Zapraszamy do wysłuchania nagrania rozmowy, którą przeprowadził Maciej Oswald.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 25.05.2017

Godzina emisji: 12.30

kd/kul

Czytaj także

Mięso z probówki - stworzymy hamburgera doskonałego?

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2015 09:29
Istnieje prawdopodobieństwo, że mięso z probówki w przyszłości może zastąpić na naszych talerzach tradycyjne kotlety.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Termodynamika w słoikach, czyli skąd się bierze dżem

Ostatnia aktualizacja: 29.06.2016 14:50
Maliny, truskawki, czereśnie, wiśnie - to one nadają latu niepowtarzalny smak. My zaś sprawdzamy, jak prawa fizyki pomogą nam zachować go na dłużej.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Cechy Europejczyków - co nas wyróżnia?

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2016 14:19
Niebieskie oczy, jasne włosy i karnacja - czy to cechy charakterystyczne dla mieszkańców Starego Kontynentu?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak działa organizm człowieka? "Pracuje na cały etat"

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2017 16:00
W ciągu minuty pompuje nawet 6 litrów krwi i pracuje non-stop. - Serce jest do tego tego przystosowane. Składa się z mięśni przyzwyczajonych do ciągłego skurczania i rozkurczania się. I pracuje niezależnie od naszej woli - wyjaśnia Stanisław Łoboziak z Centrum Nauki Kopernik.  
rozwiń zwiń