Odporność. 80 procent sukcesu jest w naszych jelitach

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2020 14:27
Kluczowym elementem w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia jest dieta. Dietetyczka, Edyta Sicińska uważa, że jeśli mamy silne jelita, to na pewno poradzimy sobie i z grzybem, i z wirusem, i z bakterią, która przyjdzie do nas z zewnątrz. 
Audio
  • Edyta Sicińska, dietetyczka, wyjaśnia zasady diety makrobiotycznej (Stacja Nauka/Czwórka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/P Maxwell Photography

Głównym celem diety makrobiotycznej jest wspieranie odporności poprzez właściwe żywienie. 

- A warto mieć wysoką odporność, żeby walczyć z różnego rodzaju zarazkami, bakteriami i wirusami - podkreśla Edyta Sicińska. - Jeśli mamy w sobie odpowiednią florę bakteryjną to na pewno sobie poradzimy. Organizm sam będzie umiał walczyć - dodaje. 

Talerz diety makrobiotycznej składa się jedynie z produktów pochodzenia roślinnego. - 60 procent z nich to są zboża, około 30 procent to warzywa, ostatnią grupę stanowią rośliny strączkowe, fasole, grochy - białka - wymienia ekspertka z Akademii Zdrowego Życia. - Bardzo cennym składnikiem dla naszego organizmu są też tłuszcze. One odżywiają nasz układ nerwowy, mózg, wątrobę. Nie są doceniane w naszym jadłospisie, ale bardzo istotne. Powinniśmy wybierać oleje z pierwszego tłoczenia - dodaje. 


kiszonki ogórki 1200 free
Ogórki, kapusta, a nawet mleko czy... barszcz. Co i jak kisimy?

Bez przypraw i kiszonek ani rusz

Edyta Sicińska podkreśla ogromne znaczenie przypraw w diecie. - Przyprawy to nasza apteka - mówi. - Każde zioło ma swoją energetykę i działa na nasz organizm. Imbir to typowo rozgrzewające zioło. Teraz powinniśmy z niego korzystać, by rozgrzać nasz organizm po zimie - wyjaśnia. - By zrównoważyć zimo możemy też korzystać z kurkumy, cynamonu czy pieprzu kajeńskiego - dodaje.  

Istotnym elementem diety makrobiotycznej są też kiszonki. Szczęśliwcem jest dziś ten, który ma jeszcze zimowe zapasy kiszonej kapusty, ogórków czy innych, mniej typowych warzyw. 

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał: Adrianna Janiszewska

Data emisji: 23.03.2020

Godzina emisji: 12.25

pj

Czytaj także

Celiakia i nadwrażliwość na gluten to nie jest to samo

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2019 14:39
- Idąc zrobić badania dotyczące celiakii, nie możemy odstawić glutenu, bo badania wyjdą niewiarygodnie - mówi dietetyczka Wioleta Zysk. - Pierwsze badania niestety nie są jednoznaczne - dodaje Małgorzata Źródlak, prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Superfoods - morwa na cukrzycę i odchudzanie

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2020 14:20
Pochodzi z Azji, z wyglądu przypomina jeżynę, a każda część tej rośliny ma inne właściwości lecznicze.
rozwiń zwiń