Tych warzyw i owoców nie wkładaj do lodówki

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2016 13:28
- Są warzywa i owoce, których nie powinniśmy trzymać w lodówce, ponieważ tracą swoją jędrność, smak i zapach - mówiła w Czwórce Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny.
Audio
  • Jakich warzyw i owoców nie przechowywać w lodówce? (Stacja nauka/Czwórka)
Pomidor traci swoje właściwości smakowe i zapachowe po umieszczeniu w lodówce
Pomidor traci swoje właściwości smakowe i zapachowe po umieszczeniu w lodówceFoto: GlowImages/East News

Jednymi z warzyw, które często wkładamy do dolnej szuflady, są pomidory. Okazuje się jednak, że to wcale im nie służy. - Po wyciagnięciu z chłodu powinny leżeć około 20 minut, by odzyskać swój zapach i smak - mówiła w Czwórce ekspertka. Podobnie jest z cebulą, czosnkiem i ziemniakami.

Hanna Stolińska-Fiedorowicz zaznaczyła też, że pewnych warzyw i owoców nie powinnyśmy trzymać obok siebie. - Marchewka bardzo nie lubi towarzystwa gruszek, jabłek i ziemniaków - tłumaczyła.

Dlaczego takie sąsiedztwo nie sprzyja karotce? Jak przechowywać warzywa i owoce w lodówce, by zachować jak najdłużej ich świeżość? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy z dietetykiem.

***

Tytuł audycji: "Stacja Nauka"

Prowadzący: Patryk Kuniszewicz

Przygotował: Karol Pawłowicki

Data emisji: 18.08.2016

Godzina emisji: 12.05

pkur/mg

Czytaj także

Truskawki w stu smakach

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2011 13:38
Smak to przede wszystkim wrażenia kulinarne, a latem wybór tego, co możemy zjeść jest na prawdę duży. Marta Hoppe sprawdziła, na co latem mamy szczególną ochotę.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak zachować smaki lata na dłużej?

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2015 17:00
Truskawki, maliny, jagody, ogórki i pomidory - to smaki, które bezsprzecznie kojarzą się z wakacjami. Podpowiadamy, co zrobić, by cieszyć się nimi także wtedy, gdy lato przeminie.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Z Gruntu Polska". Festiwal dla zakupowych patriotów

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2016 14:35
- Wędliny, chleby, kiszonki, miody, nalewki i piwa regionalne - tych (i wielu innych) produktów będzie można spróbować podczas I Festiwalu Polskiej Żywności "Z Gruntu Polska", który odbędzie się 6-7 sierpnia w Borkach-Kosach k. Siedlec.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Polska żywność. Dobra, ale "dyskryminowana"?

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2016 20:20
- W wielu miejscach na świecie mamy do czynienia z dyskryminacją polskiej żywności, ale nie dlatego, że ktoś nie lubi Polaków, a dlatego, że przegrywa konkurencję z polską żywnością. Tak jest w Czechach i na Słowacji - mówił Mirosław Maliszewski, poseł PSL.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Co czwarty Polak wyrzuca jedzenie

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2016 14:33
Co czwarty Polak przyznaje się, że w ciągu ostatnich siedmiu dni zdarzyło się mu wyrzucić jedzenie. Najczęściej do kosza trafiają owoce, warzywa, pieczywo oraz resztki z posiłków - wynika z najnowszego sondażu Centrum Badania Opinii Społecznej.
rozwiń zwiń