Folia aluminiowa. Lepiej puścić ją w niepamięć?
- Genetyczna modyfikacja żywności polega na wprowadzeniu do organizmu od jednego do trzech nowych genów, albo na ich usunięciu. Odbywa się to na bardzo wczesnym etapie rozwoju - mówi biochemiczka Magdalena Fikus. - Taka roślina rośnie już zatem z nowym materiałem genetycznym - wyjaśnia. Czy wiemy, jak takie "zabawy z DNA" mogą wpływać na nasze zdrowie?
Jak przekonuje dziennikarka Czwórki Marta Hoppe - dzisiaj nie jest to jeszcze do końca jasne. - W GMO chodzi przede wszystkim o to, aby zapobiegać głodowi, a nie na przyklad zmieniać kolor warzyw czy owoców - tłumaczy.
Czy genetycznie zmienione warzywo, którego nie chcą jeść szkodniki jest dla nas bezpieczne? Oraz DNA których produktów na naszym talerzu jest już dziś regularnie modyfikowane? Tego dowiecie się z nagrania audycji, w której sprawdzamy także, co tak naprawdę wiecie o GMO.
Magdalena Fikus Genetycznie modyfikowane warzywa czy owoce zyskują odporność na niektóre rodzaje szkodników. Takich roślin nie zakażają też wirusy. Są też tacy naukowcy, którzy chcą wyhodować ziemniaki, które potrzebowałyby znacznie mniej wody
***
Tytuł audycji: "Stacja Nauka"
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Materiał przygotowała: Marta Hoppe
Data emisji: 29.11.2016
Godzina emisji: 12.24
jsz