Różne oblicza zapiekanki

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2021 22:00
Zapiekanki - klasyczne to te na długiej bagietce, z pieczarkami i ketchupem. Były pierwszym produktem polskiego street foodu, za którym w latach 70. ludzie ustawiali się w kolejce. Najczęściej sprzedawano je w budkach w nadmorskich miejscowościach. Dzisiaj ponownie je uwielbiamy, chociaż proces ich przygotowywania uległ zmianie. 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock/ Try_my_best

burger weganizm wegetarianizm warzywa kuchania jedzenie 1200.jpg
Sloppy Joe. "Niechlujna" kanapka do zabawy

- Zapiekanki powstały dzięki Edwardowi Gierkowi w latach 70., gdy kupił licencję na produkcję bagietek. Gdy była już bagietka, dorzucono do niej trochę pieczarek i sera i zapiekanka gotowa - mówi Jakub Wilczek. 


Posłuchaj
09:34 Czwórka/Czat Czwórki - zapiekanki 05.05.2021.mp3 Historia zapiekanki (Czat Czwórki/Czwórka)

 

Zapiekanki powstały też z oszczędności. Lekko czerstwe pieczywo dostawało swoje drugie życie po obróbce termicznej. Odświeżanie pieczywa odbywało się na różne sposoby - były więc tosty, grzanki, lub wymoczone pieczywo w mleku odsmażane na patelni. Różne formy zapiekanek są znane także na świecie, a jej najpopularniejszym odpowiednikiem jest włoska bruscetta - lekko czerstwe pieczywo opiekane z pomidorami, mozzarellą i bazylią.

- Termin "zapiekanka" jest dosyć szeroki. Nam kojarzy się z bagietką, ale w Grecji jest musaka, która też jest zapiekanką w wersji warzywnej i również lazania we Włoszech. Wszystko co możemy wrzucić do naczynia będzie zapiekanką - tłumaczy specjalista. -  W Polsce też popularna była zapiekanka makaronowa. Zostawał makaron po obiedzie, dodawaliśmy do tego trochę kiełbasy, pomidorów i wrzucaliśmy do piekarnika, zapiekając z serem i również to było zapiekanką. Więc termin zapiekanek jest trochę ruchomy.

Posłuchaj także:


Brent Hofacker Shutterstock italian beef sandwich 1200.jpg
Italian beef sandwich. Smak, który zapamiętasz na długo

Wracając do tradycyjnie pojmowanej zapiekanki - na przestrzeni lat zapiekanki przechodziły różnego rodzaju transformacje. - Zapiekanki ewoluowały i zaczęły się robić coraz ciekawsze. Wraz ze zmianą ustroju, coraz więcej produktów było dostępnych i więcej ich dodawano. Zaczęto dodawać szynkę, salami i różne rodzaje sera - mówi Rafał Rodewicz, właściciel jednej z restauracji,. - Pojawiała się w wersji z inną większą bułką, bo bagietka była zbyt wąska i krucha. Rosła ilość wariantów, a na zapiekankę można było położyć w zasadzie wszystko - wyjaśnia. - I tak, jest po dziś dzień. Ilu ludzi, tyle smaków i pomysłów na zapiekanki. W naszym lokalu wprowadziliśmy nawet zapiekankę ze śledziem, która cieszy się dużym powodzeniem.


***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Materiał przygotowała: Weronika Puszkar

Data emisji: 05.05.2021

Godzina emisji: 16.13

aw

Czytaj także

Ulubione lody Bidena i burgery Obamy - co jedzą prezydenci?

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2021 11:13
Zwyczaje kulinarne mieszkańców amerykańskiego Białego Domu są przeróżne. Joe Biden ma swój ulubiony smak lodów, Barack Obama wybrał się na kolację z mistrzem kulinarnym Anthonym Bourdainem, ale prawdziwą foodie była Jackie Kennedy. To ona zaprosiła po raz pierwszy do posiadłości francuskiego szefa kuchni. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Mielony z grilla na patyku. Jak przyrządzić čevapčići?

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2021 11:00
Čevapčići przywołuje wspomnienia z wakacji w gorącej Chorwacji. To także doskonała alternatywa dla naszych kotletów mielonych.
rozwiń zwiń