W wieku 15 lat stworzył coś na zasadzie pop-up'u, czyli rezydencji kulinarnej w innych restauracjach Lucyna Zarembowicz
- Bardzo lubię robić filmy o rodzinach - mówił twórca dokumentu o Flynnie McGarrym Cameron Yates. - Bardzo lubię pokazywać sylwetki kobiet. Kiedy poznałem historię Flynna od razu wiedziałem, że stoi za nim silna postać kobieca - mówił w rozmowie z dziennikarką Czwórki Beatą Kwiatkowską. - Mama Flynna również jest filmowcem, nagrała setki godzin nagrań dokumentujących rozwijającą się karierę bohatera tego filmu - opowiadał.
Zwiastun filmu "Chef Flynn - najmłodszy kucharz świata":
Kariera Flynna to konsekwencja i ciężka praca. Dostał się na staż do najlepszej resturacji świata dlatego, że ciężko nad tym pracował. Dziś ma doświadczenie niejednego trzydziestolatka Lucyna Zembowicz
Kim jest bohater filmu? Urodził się w 1998 roku i odkąd skończył 11 lat z domowego gotowania dla rodziców i siostry postanowił wydawać przyjęcia. - Najpierw dla przyjaciół rodziców, przyjaciół ze szkoły i ich przyjaciół. Grono odwiedzających i sława "klubu kolacyjnego" zaczęła się rozrastać, aż dotarła do jednej z restauracji w Los Angeles, gdzie rozpoczyna się miejsce akcji filmu. Flynn ma wtedy 15 lat i właśnie zaczyna profesjonalną karierę w zawodzie - wprowadzała w fabułę goszcząca w studiu Czwórki Lucyna Zembowicz z "Films for food".
Dziś młody kucharz konsekwentnie podbija świat gastronomii najwyższej próby. W marcu tego roku, jako niespełna dwudziestolatek otworzył własną restaurację w Nowym Jorku.
Jaką rolę w karierze "Chefa Flynna" odegrała jego matka? Jak stał się międzynarodową gwiazdą kulinariów i jak to się stało, że udało mu się otworzyć własną resturację w Nowym Jorku zanim skończył dwadzieścia lat? O tym w nagraniu audycji.
Na polskiej premierze filmu w Warszawie osobiście pojawił się Flynn McGarry. Po raz pierwszy w historii kino stało się finediningową restauracją, gdzie oproćz pokazu odbyła się autorska kolacja z menu degustacyjnym przygotowanym przez młodego kucharza. Wspólnie z szefami kuchni z restauracji Forteca opracował 5 dań, wśród których znalazły się również te znane z filmu.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Lucyna Zembowicz (współorganizatorka wędrującego festiwalu filmowego "Films for food")
Data emisji: 28.10.2018
Godzina emisji: 13.08
ac/kd