Eliza Mórawska: Mama nie wpuszczała mnie do kuchni

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2016 18:00
A niedawno ta blogerka i pasjonatka gotowania wydała książkę "Na zdrowie", w której dzieli się z czytelnikami nie tylko swoimi przepisami, ale także kulinarnymi doświadczeniami.
Audio
  • O zdrowych rytuałach w odżywianiu opowiada Eliza Mórawska (Czat Czwórki/Czwórka)
Zdrowa dieta to urozmaicona dieta
Zdrowa dieta to urozmaicona dieta Foto: pixabay.com/Unsplash/domena publiczna

- Mojego bloga zaczęłam 10 lat temu. Wtedy blogów kulinarnych nie było dużo i myślałam, że ich termin ważności jest krótki - wspomina w Czwórce Eliza Mórawska. Jaka jest jej kuchenna filozofia?

Eliza Mórawska Odżywianie to jest proces, który trwa latami. Zmiana diety z dnia na dzień może powodować różne reakcje

- Zależy mi bardzo na tym, żeby być szczerą oraz na odkrywaniu prostoty w kuchni. Podstawą jest rozmawianie o przepisach i doświadczeniach. Staram się także przekazać prawdę o jedzeniu za pomocą zdjęć - tłumaczy. Według kulinarnej pisarki i blogerki w odżywianiu liczy się przede wszystkim rozsądek i równowaga - ważne jest, aby używać mało przetworzone produkty ze sprawdzonych źródeł.

Ponadto Eliza Mórawska stawia na kulinarną edukację dla najmłoddszych, a w "Czacie Czwórki" zdradza, jak zaczęła się jej pasja do gotowania. Wspomina też swoje najbardziej spektakularne kuchenne klapy, i przekonuje, że najlepiej uczyć się na błędach.

Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji, w której także, Marieta Marecka zdradza nam przepis na niedzielny obiad z twistem.

***

Tytuł audycji: "Czat Czwórki"

Prowadzi: Piotr Firan

Materiał: Michał Piwowarek

Gość: Eliza Mórawska (autorka bloga "White Plate" i książki "Na zdrowie")

Data emisji: 25.11.2016

Godzina emisji: 16.08

jsz/ab

Czytaj także

W zdrowym gotowaniu liczy się kreatywność

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2016 18:00
8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Z tej okazji o najlepsze sposoby obróbki warzyw, owoców, mięsa i ryb zapytaliśmy ekspertów z Fundacji Szkoła na Widelcu - dietetyczkę Ulę Somow i kucharza Grzegorza Łapanowskiego.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Zdrowo to także smacznie. Liczy się balans

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2016 19:27
Taką dewizę w gotowaniu wyznaje Justyna Połeć, autorka kulinarnego bloga, ale przede wszystkim pasjonatka gotowania. W "Czacie Czwórki" zdradziła kilka sekretów swojej kuchni i zdrowego stylu życia.
rozwiń zwiń