W komedii kulinarnej Juzo Itamiego, nazywanej niekiedy "ramen westernem", właścicielka podupadającego baru szuka idealnego przepisu na japoński rosół. Zadanie karkołomne, bo jak sprawić, żeby wywar cechował się szczerością, ale nie brakowało mu głębi i śmiałości, a makaron był jednocześnie "zdecydowany", ale treściwy i pełen wigoru? Czy udało się stworzyć przepis na idealny ramen możemy dowiedzieć się, oglądając kultowy film "Tampopo". A o ewolucji tej uwielbianej przez świat zupy rozmawialiśmy z gościem - Anną Koike.
- Japońska kuchnia charakteryzuje się tym, że ma być ucztą nie tylko dla podniebienia, ale przede wszystkim dla oczu. Nie skupia uwagi wyłącznie na smaku. To faktura, kolor i kształt jedzenia. Wszystko, złożone w jedną całość daje obraz japońskiej kuchni - mówiła w studiu Czwórki.
Czym charakteryzują się japońskie słodycze? Czy da się je zrobić z fasoli i... ośmiornicy? Dlaczego świat oszalał na punkcie ramenu? Czy kuchnia kraju kwitnącej wiśni jest kaloryczna? Zapraszamy do wysłuchania audycji.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Anna Koike (właścicielka szkoły Japonlajn)
Data emisji: 22.07.2018
Godzina emisji: 15.13
ac/pg