O świątecznych tajemnicach ukrytych w kuchennym kredensie

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2017 14:30
- Dla mnie kredens to symbol przedwojennej kuchni polskiej. Był meblem niezwykle praktycznym. Czasami zastępował lodówkę, innym razem był spiżarnią, służył też do eksponowania zastawy stołowej - opowiada Monika Śmigielska, autorka książki "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna".
Audio
  • Monika Śmigielska o tradycjach przedwojennej kuchni polskiej (Klucz kulturowy/Czwórka)
  • Skąd na wigilijnym stole wzięła się kutia? (Klucz kulturowy/Czwórka)
Wg. staropolskiego przepisu ciasto na pierniki powinno dojrzewać w chłodzie przez 2-3 tygodnie (zdj. ilustracyjne)
Wg. staropolskiego przepisu ciasto na pierniki powinno dojrzewać w chłodzie przez 2-3 tygodnie (zdj. ilustracyjne)Foto: Shutterstock/dom. publiczna/Nelli Syrotynska

Monika Śmigielska Niektóre potrawy, które dziś stawiamy na stole, to spuścizna poprzednich pokoleń. Warto kultywować kulinarną sztafetę pokoleń.

W kredensach chowano także świąteczne łakocie - pierniki, makowce i inne słodkości. A wczasach kryzysu gospodarczego w latach 30. - substytuty wigilijnych potraw. - To były m.in. forszmak postny ze śledzia oraz zupa migdałowa, która była wówczas równie popularna, co dziś barszcz czerwona. Odpowiednikiem keksu był cwibak, robiony bez masła i proszku do pieczenia, za to z całą masą bakalii - opowiada gość Czwórki. 

Nasz gość tłumaczy także jak smakowały sztufady, czym były auszpiki, w jakiej postaci serwowano perduty i dlaczego pierogi z jagodami były dziełem przypadku. Zdradza też dlaczego autorki poradników kulinarnych w przedwojennej Polsce miały status celebrytek. 


Czytaj także
boże narodzenie 1200.jpg
Skąd wzięło się Boże Narodzenie?

W audycji sprawdzamy również to, skąd na wigilijnym stole wzięła się kutia.

***

Tytuł audycji: Klucz Kulturowy

Prowadzi: Justyna Majchrzak

Gość: Monika Śmigielska (autorka książki "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna")

Data emisji: 23.12.2017

Godzina emisji: 15.16

Czytaj także

Grzegorz Łapanowski: nie robi się z talerza bizancjum!

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2017 11:30
- W kuchni najlepsze są rozwiązania proste i wiekowe. Jeśli nasza babcia robi pyszny rosół, to wykorzystajmy to. Niech nauczy nas,, jak powinnien smakować tradycyjny bulion, zanim zaczniemy do niego dorzucać trawę cytrynową i chili - przekonuje szef kuchni Grzegorz Łapanowski.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Święta bez świątecznej gorączki. "Nie dajmy się zwariować"

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2017 17:00
- Gdy minie tych kilka grudniowych dni wszyscy łapiemy się za głowę. Mamy góry niepotrzebnych rzeczy, tony jedzenia, a nie mamy pieniędzy. I zastanawiamy się, czy było warto - mówił Sławek Brzózek z Fundacji Nasza Ziemia.
rozwiń zwiń