Mąka - różne jej typy. Jak wybrać najlepszy?
Mąkę wykorzystujemy w kuchni na wiele sposobów - do wypieku ciast, pieczywa, a nawet omletów. - Panuje moda, by mąki nie spożywać, jednak wciąż pozostaje ona składnikiem wielu produktów, więc jadamy ją na co dzień - tłumaczyła Hanna Stolińska-Fiodorowicz, dietetyk kliniczna z Instytutu Żywności i Żywienia.
I omawiała kolejne rodzaje mąk, dzieląc je m.in. ze względu na stopień przemiału, poczynając od mąki pszennej, która zdaniem ekspertki, jest bezwartościowa pod względem ilości składników mineralnych, i dostarcza nam wyłącznie energii w postaci węglowodanów prostych. - Kolejne mąki, z wyższymi numerami, czyli innymi stopniami oczyszczenia, mają więcej otrąb i dzięki temu więcej witamin oraz składników mineralnych - mówiła ekspertka.
Hanna Stolińska-Fiodorowicz Mąka kukurydziana jest oczyszczona, więc nie zawiera właściwie wartości odżywczych. Jest jednak lekkostrawna i bezglutenowa, dlatego wciąż często się ją stosuje.
Którą mąkę najlepiej wybierać: pszenną, żytnią, kukurydzianą czy gryczaną? Która dostarczy nam najwięcej wartości odżywczych? I dlaczego popularna ostatnio nadwrażliwość na gluten wcale nie musi oznaczać całkowietej rezygnacji z niego w codziennej diecie? Zapraszamy do wysłuchania materiału reporterskiego przygotowanego przez Annę Borkowską.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Maciej Oswald
Data emisji: 21.11.2017
Godzina emisji: 12.46
kd