Postać wymyślona przez Walta Disneya zadebiutowała na ekranie 18 listopada 1928 w czarno-białej animacji pt. "Parowiec Willie". Początkowo była niezłym łobuziakiem, w biegiem lat to się zmieniało. Kiedyś objadała się lizakami i cukierkami, dziś promuje zdrowe żywienie. - W bajce z cyklu "Klub przyjaciół Myszki Miki" tytułowy bohater instruuje przyjaciół jak zrobić sałatkę warzywną - mówi Łukasz Muszyński, krytyk filmowy.
Walt Disney wykreował kultową postać zupełnie przypadkiem, kierując się wyłącznie swoim instynktem i niepohamowaną wyobraźnią, ale inspiracje czerpał od prawdziwych postaci.
Co gotuje Mama Muminka? I czemu Saamowie pieką chleb dopiero od 200 lat
Gość Czwórki podkreśla, że jedzenie w disneyowskich bajkach pojawia się dość często, choć czasem bardzo przewrotnie. Przywołuje scenę z "Króla Lwa", w której Timon i Pumba zachwalają odżywcze właściwości robali znalezionych pod kamieniem.
Filmowi eksperci zdradzają też jak oprócz jedzenia zmieniało się całe podejście do kreowanych postaci, jak piękne księżniczki ustąpiły miejsca walecznym dziewczynom np. Meridzie. Jaka bajka z wytwórni Walta Disneya szczególnie wiąże się z jedzeniem? Co ciekawego smakosze przekąszą odwiedzając Disneyland? O tym m.in. w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Łukasz Muszyński (krytyk filmowy)
Data emisji: 2.12.2018
Godzina emisji: 13.08
pj/kul