Marzy ci się ogród? Możesz go mieć w słoiku
Na zupę idealna będzie pokrzywa, a z szyszek da się zrobić mleko. Kwiaty forsycji zaś świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciast i omletów. W kuchni wykorzystać można mnóstwo gatunków dziko żyjących roślin, tylko, jak podkreśla gość Czwórki, trzeba wiedzieć, gdzie ich szukać. - Każdy z terenów ma swoją specyfikę. Rośliny "filantropijne", czyli takie, które lubią mieszkać blisko ludzi, spotkać można na niemal każdym trawniku. To na przykład dwurząd murowy, który smakuje i wygląda jak rukola - tłumaczyła Kaja Nowakowska.
Gdzie jeszcze w miastach szukać i jak rozpoznawać rośliny jadalne, jakie potrawy można z nich przyrządzać na co dzień? O tym w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki. Programie rozmawialiśmy także z Weroniką Kucią, dziennikarką kulinarną, a materiał przygotowała Weronika Puszkar.
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Piotr Firan
Goście: Kaja Nowakowska (jedna z autorek książki "Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin")
Data emisji: 30.07.2018
Godzina emisji: 16.07
kd