Grzegorz Łapanowski Na talerzu możemy zgromadzić wiele smaków, ale nie róbmy kulinarnego bizancjum. Smaki mają się uzupełniać, nie wykluczać czy gryźć
W swojej najnowszej książce - "Wzór na smak" - znany kucharz skupia się na idei "foodpairingu". - To dziedzina wiedzy, którą nazywam "połączeniami smakowymi". Większość z nas intuicyjnie, jeszcze z domu, kojarzy pewne smaki. Że do grzybów pasują pietruszka i śmietana, a kaczka wybornie smakuje z jabłkami. To jest gra, w którą można grać przez całe życie - śmieje się gość Czwórki i podpowiada, jak z każdego elementu dania przy pomocy kulinarnych trików wydobyć to, co najlepsze.
Grzegorz Łapanowski tłumaczy także, w jaki sposób łączyć mięsa z rybami, dlaczego sos garum był cenniejszy niż złoto i jakie są trzy filary dobrej kuchni.
***
Grzegorz Łapanowski Warto pamiętać o tym, że "lubią się" produkty sezonowe, produkty z danego regionu oraz z danej gamy kolorystycznej
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Grzegorz Łapanowski (kucharz, ekspert ds. żywienia)
Data emisji: 1.05.2017
Godzina emisji: 8.10
kul/jp